Yli 200 naista harjoittelee turvallisuustaitoja Helsingissä

Miten väestönsuojassa toimitaan? Kuinka voin itse varautua? Mitä tehdä onnettomuustilanteessa tai tulipalon syttyessä? Esimerkiksi näitä kysymyksiä käsitellään Naisten Valmiusliiton PikkuNASTA Pihlajanmarja 2022-harjoituksessa 16.–18.9. Santahaminassa, johon saapuu yli 200 naista.

–  Kiinnostus turvallisuus- ja varautumistaitojen kehittämiseen on suuri. Naisten Valmiusliitto pyrkii omalta osaltaan vastamaan tähän tarpeeseen monipuolisella koulutuksella. Turvallisuus- ja varautumistaidot ovat kansalaistaitoja, joita kannattaa ylläpitää ja kehittää kaiken ikäisenä, toteaa Naisten Valmiusliiton puheenjohtaja Paula Risikko

Monipuolinen kurssivalikoima

Harjoitus koostuu seitsemästä kurssista, joista osallistuja valitsee yhden. Ensikertalaisille sopii hyvin Arjen turvallisuus -kurssi, jossa opetellaan toimimaan erilaisissa arjen häiriötilanteissa. Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssi vahvistaa käytännön harjoitusten avulla valmiutta kohdata ja tukea lapsia kriisitilanteissa. Turvallisesti vesillä -kurssi kehittää osallistujien valmiutta liikkua turvallisesti vesillä ja toimia erilaisissa hätätilanteissa.

Tosielämän ensiapu -kurssi vahvistaa valmiuksia kotitapaturmien ehkäisyyn ja henkeä pelastavan ensiavun antamiseen.  Liikenneturvallisuus ja Puolustusvoiminen B-ajo-oikeus kurssin käytyään pystyy toimimaan kuljettajana mm. NASTA-harjoituksessa tai muussa harjoituksessa.

Väestönsuojelun perusteet kurssi lisää osallistujan tietämystä henkilökohtaisesta varautumisesta, väestönsuojelusta ja evakuoinnista. Siihen sisältyy suojahoitajan koulutus ja yöpyminen kallioväestönsuojassa Helsingissä. Lisäksi on Johdon kurssi, johon osallistuvat harjoituksen toteuttamisesta vastaavat, eli muun muassa johto-, organisointi-, ja huoltotehtävissä toimivat vapaaehtoiset naiset.

-Harjoitusviikonloppuna Santahaminan saarella arjen murheet ja työpaineet unohtuvat uusien ja vanhojen tuttavien sekä antoisan koulutuksen parissa, kertoo harjoituksen johtaja Kristiina Slotte.

Kaikille naisille avoimia harjoituksia

Naisten Valmiusliitto on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka on perustettu vuonna 1997. Liitto yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii yli 100 000 naista. Liiton tarkoituksena on kehittää naisten turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia sekä lisätä naisten mahdollisuuksia toimia häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Liiton toiminta ei ole sotilaallista.

Naisten Valmiusliitto järjestää vuosittain eri puolilla Suomea NASTA- ja PikkuNASTA-harjoituksia, jotka toteutetaan yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n ja Puolustusvoimien kanssa. Harjoitukset ovat avoimia kaikille naisille, eikä niihin osallistuminen edellytä minkään järjestön jäsenyyttä.

Naisten Valmiusliitto ry

Vastaa