Vain 14 prosenttia suomalaisista saa veropostinsa sähköisesti – Suomi pitää jumbosijaa Pohjoismaissa

Suomalaiset ovat huomattavasti jäljessä muita Pohjoismaita siirtymisessä täysin sähköiseen veropostiin. Verohallinto kannustaa palkansaajia ja eläkeläisiä ottamaan käyttöön sähköisen viranomaispostin Suomi.fi-viestit viimeistään 8. maaliskuuta. Silloin esitäytetty veroilmoitus ei tule viiveellä paperisena kotiin, vaan sähköpostiin saa tiedon heti, kun veroilmoitus on täydennettävissä OmaVerossa.  

Suomessa laki vaatii, että ihmisen pitää antaa erillinen suostumus paperipostin lakkauttamiseen. Käytännössä pitää ottaa käyttöön sähköinen viranomaisposti, Suomi.fi-viestit.  Käyttäjiä palvelulla on tällä hetkellä noin 785 000. OmaVerossa veroasiat hoitaa kolme miljoonaa henkilöä. Eli reilu 2,2 miljoonaa suomalaista hoitaa asiat OmaVerossa, mutta saa silti paperipostia veroasioista kotiinsa. 

– Vapaaehtoisuus digipostiin siirtymisessä ei Suomessa toimi. Koska emme pääse paperista eroon, jotkut veroasiointia helpottavat kehityshankkeet eivät etene. Paperimaailmassa toimiminen on hidasta, pääjohtaja Markku Heikura Verohallinnosta sanoo.  

Verohallinto toivookin, että seuraavaan hallitusohjelmaan löytyy yhteinen tahtotila tehdä digiasioinnista pakollista heille, jotka siihen taidoiltaan kykenevät. Verohallinnon pääjohtaja perustelee asiaa ja avaa taustoja mielipidekirjoituksessaan. Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa kaikki yli 15-vuotiaat asioivat lähtökohtaisesti sähköisesti. Jos täysin sähköiseen asiointiin ei kykene, voi pyytämällä saada veropostit paperisina. 

Jo yksin verokortista ja esitäytetystä veroilmoituksesta postituskustannukset OmaVerossa asioiville henkilöille ovat 4,5 miljoonaa euroa per vuosi. 

– Juuri nyt sodan riehuessa Ukrainassa tulee mieleeni, että tuolle 4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä kuin lähetellä turhia kirjeitä, Heikura sanoo. 

Fakta: Näin muissa Pohjoismaissa veroposti kulkee sähköisesti 

  • Tanska: 91 % tanskalaisista saa veropostin digitaalisesti. Digitaalisuus on pakollista tanskalaisille. Jos ei kykene digiasiointiin, voi hakea lupaa saada veropostit paperisena 
  • Norja: 89 % norjalaisista saa veropostin digitaalisesti. Tanskan tavoin Norjassa sähköinen veroposti on oletus. 
  • Ruotsi: 40 % ruotsalaisista saa esitäytetyn veroilmoituksen sähköisesti. Ruotsissa siirtyminen pois paperipostista on ollut Suomen tavoin vapaaehtoista.  
  • Suomi: 14 % suomalaisista saa veropostin sähköisesti.  Suomalaisten pitää antaa erillinen suostumus paperipostin lakkauttamiseen, eli ottaa käyttöön sähköinen viranomaisposti Suomi.fi-viestit. 

Fakta: Mikä Suomi.fi-viestit 

  • Suomi.fi-viestit on turvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. Palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. 
  • Kun ottaa palvelun käyttöön, saa viestit sähköisesti niistä asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. 
  • Verohallinto on yksi palvelun käyttäjistä.
  • Palvelun voi ottaa käyttöön osoitteessa Viestit – Suomi.fi 

Verohallinto

Vastaa