Venäjän hyökkäys Ukrainaan on uuden ajan alku Euroopassa, sanovat mepit

Keskustelussa Venäjän sotatoimista Ukrainaa vastaan mepit antoivat tukensa Ukrainalle ja maan liikkumiselle lähemmäs kohti Euroopan yhteisöä.

Euroopan parlamentti keskusteli tiistaina ylimääräisessä täysistunnossa Brysselissä Ukrainan tilanteesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja maan Rada-parlamentin puhemies Ruslan Stefantšuk puhuivat mepeille Kiovasta käsin videoyhteydellä. Keskustelussa kuultiin myös Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajia Charles Micheliä ja Ursula von der Leyenia sekä EU:n ulkosuhdejohtajaa Josep Borrellia.

Keskustelun aluksi EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: ”Tänään yllämme on synkkä varjo, jonka syy on Putinin sota. Sota, jota me emme aiheuttaneet emmekä aloittaneet. Törkeä invaasio, joka kohdistui suvereeniin ja itsenäiseen valtioon. Euroopan parlamentin puolesta tuomitsen jyrkästi Venäjän armeijan hyökkäyksen Ukrainaan ja annan tukeni kärsiville ja tapetuille.”

”Me emme taivu uhan edessä. Emme katso poispäin, kun kaduilla taistellaan meidän arvojemme puolesta Putinin jättimäistä sotakoneistoa vastaan. Tuemme kansainvälisen rikosoikeustuomioistuimen valtuuksia tutkia sotarikoksia Ukrainassa, ja tuomme Putinin vastuuseen teoistaan”, sanoi Metsola.

Zelenskyi vaati EU:ta todistamaan, että se on Ukrainan tukena

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui parlamentille ”ohjusiskujen välissä”. Hänen mukaansa EU-parlamentin ja muiden unionin johtajien on todistettava, että EU on Ukrainan puolella. ”Puhun tänään Ukrainan kansan puolesta, joka puolustaa maataan ja maksaa siitä äärimmäisen hinnan, sanoi Zelenskyi.

Zelenskyi kertoi hyökkäyksestä Harkovaan, jossa on Ukrainan suurin aukio, nimeltään Vapauden aukio. ”Tänä aamuna kaksi ohjusta iski Vapauden aukiolle ja tappoi kymmenittäin ihmisiä. Tämä on hinta, jonka maksamme vapaudestamme. Tästä lähtien kaikki aukiot kaikissa Ukrainan kaupungeissa ovat vapauden aukioita”, sanoi Zelenskyi.

”Taistelemme oikeuksiemme puolesta, vapauden puolesta, elämän ja henkiinjäämisen puolesta. Taistelemme myös oikeudesta olla Euroopan tasa-arvoisia jäseniä. Todistakaa siis nyt, että olette meidän puolellamme”, hän totesi. ”Todistakaa, että olette eurooppalaisia, ja elämä voittaa kuoleman ja valo pimeyden. Kauan eläköön Ukraina.”

Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefantšuk sanoi: ”Ukraina puolustaa sivistyneen maailman rajaa. Jos Ukraina kaatuu, kukaan ei tiedä, mihin Venäjän eteneminen loppuu.” Stefantšukin mukaan paras tapa tukea Ukrainaa on todella tunnustaa sen pyrkimykset lähentyä Euroopan kanssa.

”Tämä brutaali ja valtava hyökkäys Ukrainaan on aiheeton ja perusteeton. Se perustuu karmeille valheille, ja ainoa syy siihen on, että Maidanin aukiolla Ukraina valitsi vapauden, demokratian ja oikeusvaltion”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Hänen mukaansa presidentti Putinin määräämä hyökkäys on geopoliittista terrorismia. Michel vakuutti mepeille, että neuvosto tutkii tarkkaan Ukrainan EU-jäsenhakemusta, joka on hänen mukaansa ”vakava, symbolinen, poliittinen ja oikeutettu”.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi: ”Tämä on Euroopan totuuden hetki. Tässä konfliktissa vastakkain ovat oikeusvaltio ja vahvimman oikeus; sääntöpohjainen järjestys ja peittelemätön aggressio. Emme voi ottaa turvallisuuttamme itsestäänselvyytenä, vaan meidän on investoitava siihen. Jos Putinin pyrkimyksenä oli hajottaa EU, Nato ja kansainvälisen yhteisö, lopputulos oli täysin päinvastainen”, sanoi von der Leyen.

”Rauhaan tarvitaan kaksi, mutta sotaan vain yksi, kuten Putin on osoittanut. Siksi meidän on tehtävä pelotteestamme paljon vahvempi, jotta voimme välttää sodan”, sanoi EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrell. ”Maailmaan ei tuoda rauhaa vain puolustamalla oikeusvaltiota ja kehittämällä kauppasuhteita”, hän lisäsi.

Katso video Michelin, von der Leyenin ja Borrellin lausunnoista.

Uusi aika on alkanut

Kaikki EU-parlamentin poliittisten ryhmien johtajat puhuivat täysistunnossa: Manfred WEBER (EPP, Saksa), Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, Espanja), Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, Ranska), Philippe LAMBERTS (Greens/EFA, Belgia), Marco ZANNI (ID, Italia), Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, Puola) ja Manon AUBRY (The Left, Ranska). Katso video heidän puheistaan.

Useat mepit korostivat, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on uuden ajan alku Euroopassa ja maailmalla. He tuomitsivat Putinin ja Kremlin brutaalin hyökkäyksen ja kehuivat Ukrainan armeijan ja kansan puolustautumista taistelussa maansa, vapauden, demokratian ja yleisten eurooppalaisten arvojen puolesta.

Mepit olivat myös tyytyväisiä Euroopan vahvaan reaktioon laittoman hyökkäyksen seurauksena, esimerkiksi pakotepaketteihin. He korostivat, että Euroopan tulee pysyä yhtenäisenä, jotta se selviää tulevaisuuden vakavista haasteista.

Osa mepeistä toivoi, että EU tunnustaa Ukrainan vapaustaistelun ja pyrkimykset lähentyä Euroopan kanssa ja tehostaa toimiaan, jotka tähtäävät EU-ehdokkuusaseman myöntämiseen Ukrainalle. Toiset mepit taas korostivat, miten tärkeää on yhdessä reagoida Venäjä-pakotteiden talousseurauksiin Euroopassa, joka toipuu edelleen pandemiasta, ja tukea pahimmin kärsiviä jäsenmaita sekä yrityksiä ja kansalaisia. Lopuksi osa mepeistä totesi, että EU:n on tärkeää toivottaa tervetulleiksi sotaa pakenevat ukrainalaiset, ja tämän vastuun on jakauduttava tasaisesti kaikille EU-maille.

Voit katsoa keskustelun uudelleen täältä.

Vastaa