Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl Riihimäelle

Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl avasi ovensa Riihimäellä 25. marraskuuta 2021. Jatke Oy toimi Lidl Suomi Ky:n rakennuttaman hankkeen rakennusurakoitsijana. Kooltaan noin 2400 brm2 myymälän teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin.

Myymälää kannattelevat pilarit sekä ulko- ja kattorakenteet on tehty suomalaisesta, tiheäsyisestä havupuusta valmistetusta liimapuusta. Julkisivu on tehty leveästä puupaneelista. Puuta on käytetty paitsi pilaripalkkirungoissa, myös myymälän pinnoissa, erityisesti puurimoituksilla vuoratuissa sisäänkäyntikatoksen alakatoissa.

– Lidl Suomi on oman toimintansa osalta hiilineutraali jo vuonna 2022. Puurakenteisen myymälän rakentamisen aikaiset hiilidioksidipäästöt ovat noin neljänneksen tavanomaista alhaisemmat, joten puurakentaminen voi tulevaisuudessa olla hyvä vaihtoehto tyypilliselle teräs- ja  betonirakentamiselle, kertoo Lidl Suomen kiinteistöpäällikkö Antti Isokoski.

– Hanke oli erittäin mielenkiintoinen, ja toteutustapa puurakenteisena itselleni uusi. Tekniikkakin on aika poikkeuksellista. Ensinnäkin kohteessa on suuri, yli 2000 neliön aurinkokatto,  jossa on 270 aurinkopaneelia. Lisäksi rakennusta lämmitetään vesi-ilmalämpöpumpulla, jota tukee perinteinen sähkökattila vain kaikkein kireimmillä pakkasilla, kertoo Jatkeen projekti-insinööri Janne Penttilä.

– Aurinkopaneelit tuottavat noin kymmenesosan myymälän vuosittaisesta sähköntarpeesta. Lidl käyttää ainoastaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Tähän kohteeseen valittiin lämmitysmuodoksi pöydällä olleista vaihtoehdoista energiatehokas vesi-ilmalämpöpumppu, Isokoski täydentää.

– Olen lopputuloksesta erityisen ylpeä. Kohde valmistui aikataulussa, vaikka haasteitakin oli. Yhden aikatauluhaasteista muodosti 220 mm paksun paalulaatan saattaminen laatoituskuntoon alle yhdeksässä viikossa. Onnistuimme tässä kuitenkin hienosti. Hankkeessa oli mukana monia meille ennestään tuttuja urakoitsijoita, joiden kanssa yhteistyö sujui loistavasti, sanoo Jatkeen vastaavana työnjohtajana toiminut Olli-Pekka Heinonen.

Yhteistyö on ollut sujuvaa myös rakennuttajan ja urakoitsijan välillä. –Yhteydenpito oli aktiivista ja hankalissa tilanteissa Jatkeen ja Lidlin välinen yhteistyö on ollut ratkaisukeskeistä. Olen ollut tyytyväinen siihen, miten viestintä työmaalla on sujunut.  Myymälästä tuli upea. Ovet ovat nyt asiakkaille auki, ja kaikki näyttää juuri siltä miltä pitääkin – viimeistellyltä ja avaralta, Isokoski kiittelee.

Jatke-konserni

Vastaa