Saammeko tänä vuonna kotimaista viljaa?

Viime vuonna Suomesta korjattiin historiallisen alhainen viljasato, joka määrällisesti jäi noin 10 % vajaaksi vuosittaisesta kulutuksestamme. Se ei aiheuttanut meille tavallisille kansalaisille ruokapulaa, ja se oli vain pienen puron kokoinen syy ruokalaskumme kasvuun. Kuitenkin viime vuoden, tämän ja ensi syksyn sadoilla sekä monilla muilla suuremmilla tekijöillä voi yhdessä olla suurikin merkitys suomalaisen ruuan saatavuuteen tulevina vuosina.

Odotettavissa keskinkertainen viljasato

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottaman satoarvion mukaan tällä hetkellä ennen sadon korjaamista odotettavissa on noin 3,6* miljardin kilon viljasato. Se on keskinkertainen, mutta selvästi, eli 38 %*, viime vuotta suurempi. Ohran satoarvio on 1,4 miljardia kiloa, kauran 1,2 miljardia kiloa, vehnän 870* miljoonaa kiloa ja rukiin 69* miljoonaa kiloa. Ainoastaan rukiin sato ei riitä vuosittaiseen kulutukseemme eli sitä joudutaan luultavasti tuomaan ensi talven aikana Suomeen.

Kuinka varma satoarvio on? Arvio on arvio ja viljasato tiedetään vasta sitten, kun se on laarissa. Tämä viljelijän mielessä oleva totuus ei pala tulessakaan. Eli vielä saamme useita kuukausia odottaa lopullista totuutta viljasadon määrästä – ja laadusta. Loppusyksyn säällä on tässä merkittävä rooli!

Viime vuonna Luken viljasadon satoarvio oli 3,1 miljardia kiloa heinäkuun puolivälissä, ja elokuun lopulla 2,8 miljardia kiloa. Lopulta vuonna 2021 korjattu viljasato jäi 2,6 miljardiin kiloon eli viljasatoarvio oli heinäkuussa 20 % ja elokuussa 7 % suurempi kuin lopullinen sato.

Menivätkö viime vuoden satoarviot siis pieleen? Mielestäni eivät, sillä arvio on aina senhetkisiin tietoihin perustuva näkemys. Satoarvio perustuu kahteen hyvään lähteeseen: viljelijöiden tukihallinnolle ilmoittamiin kylvöaloihin ja alueellisten ProAgria-keskusten kasvinviljelyasiantuntijoiden satoarvioihin. Satoarviossa käytettävä laskutoimitus on helppo: ala*satoarvio (sato/ala) = sato.

Lopullinen totuus

Kuten on ollut jo yli sadan vuoden ajan – lopulliset satotiedot saadaan suoraan viljelijöiltä sadonkorjuun jälkeen. Yksittäisten maatilojen tiedoista koostetaan lopullinen Suomen virallinen satotilasto. Viljelijöiden kannalta oikeat tiedot ovat ensiarvoisen tärkeitä: me suomalaiset arvostamme päätösten tekemisessä oikeaa tietoa ja siksi myös viljelijät ja tilaston tekijät pyrkivät sitä tuottamaan.

Heti sadonkorjuun jälkeen, eli loka- ja marraskuussa koko kotimaista tuotantoa edustamaan valitut noin 6 000 maatilaa saa satotilastokyselyn. Maatiloilta saatujen tietojen perusteella julkaistaan marraskuun lopussa ennakkotilasto ja ensi vuoden helmikuussa ne sinetöidään lopullisiksi.

Ennen viljelijöiltä saatavia tietoja koostamme toisen satoarvion syyskuussa. Se tulee saataville 23. syyskuuta.

Kaikki Luken tilastot saa tuoreeltaan käyttöön heti niiden valmistuessa tilaamalla omaan sähköpostiin haluamansa tilaston. Kielenkin voi valita, eli samat tiedot ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tilaa tilastojulkistuksia: https://www.luke.fi/fi/form/subscribe-to-releases 

Satotilasto: https://www.luke.fi/fi/tilastot/satotilasto

Luonnonvarakeskus

https://www.vastuullinensuomi.fi/

Vastaa