Parempaa arkea jokaiselle – IKEA Suomen yhteistyö pakolaisten työllistymisen tukemiseksi jatkuu

Sunnuntaina 20.6. vietetään Maailman pakolaispäivää. IKEA-visio paremman arjen luomisesta tarkoittaa jokaisen kohtelemista yhdenvertaisesti sekä erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien tukemista. Osana tätä yritys tukee pakolaisten työllistymistä Suomen Pakolaisavun kanssa. Tammikuussa 2021 alkanut ohjelma sai toukokuussa jatkoa, kun toinen osallistujaryhmä aloitti ohjelman IKEA Espoossa.

IKEA-visio on luoda parempaa arkea, jossa jokainen tulee kohdelluksi yhdenvertaisesti riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä alkuperästä, kansallisuudesta tai uskonnosta. Yritys haluaa tukea haavoittuvimmassa asemassa olevia ja tehdä näin osansa yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämiseksi. Osana tätä työtä IKEA Suomi aloitti tammikuussa 2021 Suomen Pakolaisavun kanssa pitkäaikaisen yhteistyön pakolaisten työllistymisen tukemiseksi. 

Hankkeen ensimmäinen osallistujaryhmä aloitti ohjelman parissa Espoon IKEA-tavaratalossa tammikuussa 2021. Ensimmäinen työllistymisjakso oli onnistunut ja toinen ryhmä pääsi aloittamaan ohjelmassa toukokuussa 2021. IKEA Espoon seuraava ryhmä aloittaa kesän 2021 aikana. Tulevaisuudessa ohjelma laajenee myös IKEA Vantaalle ja Raisioon.

– On hienoa, että ohjelmamme on lähtenyt hyvin onnistuneesti käyntiin ja jo toinen ryhmä on päässyt aloittamaan ohjelman parissa suunnitellusti. Ohjelmaan osallistujien lisäksi myös työntekijämme ovat ottaneet ohjelman innostuneesti vastaan. Loistavat kummityöntekijämme ovat olleet tärkeässä roolissa ohjelmaan osallistuneiden työarjessa, kertoo Ann-Christin Pilviö, IKEA Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja.

Yhteistyön tavoitteena on kolmen vuoden aikana auttaa yhteensä noin 70 pakolaista Suomessa kerryttämään työllistymistä tukevia taitoja ja kokemusta. Suomen Pakolaisavun Sauma-työelämähankkeen tarkoituksena on auttaa pakolaisia sopeutumaan uuteen maahan ja työelämään. Hankkeen yrityskumppanina IKEA Suomi rekrytoi pakolaistaustaisia henkilöitä työelämävalmennettavien pienryhmiin, jotka aloittavat määräaikaisen työsuhteen IKEA-tavaratalojen eri toiminnoissa.

– Työllistymisellä on valtava vaikutus pakolaisen elämään: se avaa portin yhteiskuntaan, ihminen pääsee vuorovaikutukseen paikallisten kanssa ja oppii suomalaisesta työelämästä, se lisää osallisuuden tunnetta ja mahdollistaa uuden elämän rakentamisen uudessa maassa, kertoo Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

Maailman pakolaispäivänä muistutetaan, että jokainen ihminen on arvokas

Tulevana sunnuntaina vietetään maailmanlaajuisesti Maailman pakolaispäivää, jolloin muistetaan yli 70 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja etsimään turvaa sodalta, väkivallalta tai vainoilta. Vuoden 2021 Maailman pakolaispäivänä IKEA haluaa kannustaa ihmisiä ympäri maailman kyseenalaistamaan omia tai ympärillä olevia ennakkoluulojaan ja näkemään jokaisen ihmisen yksilönä. IKEA uskoo, että tasa-arvoinen ja osallistava arki rakentuu pienten tekojen kautta niin kotona, töissä kuin muuallakin.

Yhteistyö Suomen Pakolaisavun kanssa lyhyesti:

  • Kaksi ensimmäistä työllistymisohjelman osallistujaa aloittivat ohjelman parissa Espoon IKEA-tavaratalossa tammikuussa 2021. Toinen viiden osallistujan ryhmä aloitti ohjelmassa toukokuussa 2021. Kolmas ryhmä aloittaa IKEA Espoossa kesän 2021 aikana. Tulevaisuudessa ohjelma laajentuu IKEA Vantaalle ja IKEA Raisioon.
  • Ohjelmaan osallistuvat työllistyvät monipuolisiin työtehtäviin esimerkiksi IKEA-ravintolassa ja bistrossa, asiakaspalvelussa ja logistiikan eri tehtävissä.
  • Jokainen ohjelmaan osallistuja saa IKEA-kummityöntekijän, joka tukee häntä perehdytyksessä ja työyhteisöön tutustumisessa.
  • Kaikki ohjelmaan osallistujat työskentelevät IKEA-tavaratalossa kolmen kuukauden ajan. Työsuhteen aikana tai sen päätyttyä osallistujat voivat hakea IKEA Suomen avoimia työtehtäviä tai heille voidaan yrityksen tarpeen mukaan tarjota niitä.
  • Ingka-konserni on sitoutunut tukemaan vähintään 2500 pakolaista vuoteen 2022 mennessä esimerkiksi työpaikkakoulutuksien keinoin. Mukana hankkeessa on 300 IKEA-yksikköä 30 maassa. 

Ikea Oy

Vastaa