Turku voitti valtakunnallisen keskustapalkinnon 2021

Turku on vuoden 2021 kaupunkikeskusta. Turku päihitti muut Suomen kaupungit mittavilla keskustan uudistuksilla, ennakkoluulottomuudella ja rohkealla viestinnällä. Elävät kaupunkikeskustat ry jakoi palkinnon nyt 22. kertaa.

– Kokonaisvaltainen kaupunkikeskustan uudistus osoittaa ennakkoluulotonta asennetta. Turku vahvisti keskustansa vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta. Keskusta, joka rakentuu kauppatorin ympärille, on Turun sydän ja myös kaupan keskus, kertoo palkintoraadin jäsen, Työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Katja Palonen.

– Olemme ylpeitä Turun saamasta tunnuksesta. Koko keskustassa on tehty lukuisia mittavia uudistuksia, toimijoiden yhteistyö on vahvistunut ja olemme saaneet paljon aikaan. Nyt odotamme vielä, että Kauppatori – keskustan sydän – valmistuu ensi vuonna, toteaa Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä.

Kaupunkistrategiasta suuntaviivat uudistuksiin

Turun kaupunkistrategiassa on yhdeksi mittavaksi kärkihankkeeksi nostettu keskustan kehittäminen. Hankkeen tavoitteena on ollut käynnistää konkreettisia toimenpiteitä vision mukaisen elinvoimaisen kaupunkikeskustan rakentamiseksi. Keskustavision mukaanelävän keskustan tärkeimmät elementit ovat saavutettava ja helposti kuljettava, kaupallisesti houkutteleva ja viihtyisä kohtaamispaikka.

– Keskustan kehittämisen kärkihankkeessa on laadittu keskustan nykytilaselvitys ja sen pohjalta keskustan kaupallinen konsepti. Konseptin laadintaa on johtanut Turun kaupunki ja mukana ovat olleet Turun Ydinkeskustayhdistys ja useita kiinteistöomistajia ydinkeskustan alueelta. Konseptin mukainen toiminta otetaan käyttöön vuoden 2021 aikana. Se on lähtölaukaus tavoitteellisemmalle keskustan kaupallisen vetovoiman vahvistamiselle, selvittää Järvelä.

Remonttien keskeltä kohti uutta keskustaa

Turun keskusta on ollut remonttimyllerrysten keskellä jo useita vuosia ja nyt alkaa olla valmista.

– Vuonna 2019 valmistuivat Kauppatoria ympäröivien kortteleiden, kuten Hansakorttelin ja Wiklund-korttelin uudistukset. Vuonna 2020 avautui Kauppatorin alle Turun Toriparkki, joka toi yli 600 uutta parkkipaikkaa keskustaan. Uusi, upea Kauppatori valmistuu toripaviljonkien osalta 2021 ja tori on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2022. Uusi Hamburger Börs -hotelli avautuu Kauppatorin laidalle 2021 syksyllä, listaa Järvelä.

Ydinkeskustaa on kehitetty ja kehitetään ainakin 200 miljoonalla eurolla, kun mukaan otetaan torin laidoilla olevien kauppakeskusten eli KOP-kolmion ja Hansakorttelin remontit sekä Hamburger Börsin uudisrakennus.

Turun ydinkeskustayhdistys ry

Vastaa