Tunnelmoi turvallisesti – yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa

Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa. Kynttiläpaloissa on myös joka vuosi menehtynyt ihmisiä.  Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.

Pelastustoimen Pronto-tietokannan mukaan pelastuslaitokset lähtevät hälytystehtävälle vuosittain keskimäärin noin 100 kertaa tapauksissa, joissa palon syttymissyyn arvioidaan olevan kynttilä, tuikku, soihtu tai roihu. Tulipalojen määrä on pysynyt jo kauan samalla tasolla, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesista.

– Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa, Pekkanen kertoo.

Kynttiläpalon syynä on siis useimmiten huolimattomuus ja varomattomuus.

Tukesin testauttamista kynttilöistä ei löytynyt turvallisuuspuutteita

Tukes selvitti tänä vuonna kuuden pinnoitetun kynttilän turvallisuutta. Tuotteissa oli pinnoitteena joko ohut muovikalvo tai maali. Tuotteet testautettiin Tullilaboratoriossa kynttilöitä koskevan standardin mukaisesti.

Paloturvallisuuteen liittyvissä testeissä tutkittiin mm. kynttilän vakautta, liekin korkeutta sekä uudelleen syttymistä sammuttamisen jälkeen. Yhdestäkään testatusta kynttilästä ei löytynyt turvallisuuspuutteita.

Vinkkejä turvalliseen tunnelmointiin – näin vältät kynttilöistä alkavat tulipalot

Valvo tulta!

– Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

– Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

Noudata käyttöohjeita ja sijoita kynttilät turvallisesti

– Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.

– Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.

– Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.

– Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

– Älä laita kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.

– Muista sammuttaa myös ulkotulet ennen nukkumaan menoa ja kotoa poistuessasi. Huolehdi myös siitä, että kotonasi on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin, Pekkanen muistuttaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

Vastaa