Tieteentekijät pyytää kansainvälistä tutkijayhteisöä jakamaan tutkittua tietoa Ukrainan hyväksi

Tieteentekijät on tasa-arvoinen ja kansainvälinen yhteisö, jossa uskomme sivistykseen ja tutkittuun tietoon demokratian ja hyvinvoinnin takeina. Tuomitsemme jyrkästi Venäjän aloittaman brutaalin sodan Ukrainassa.  

Tieteentekijöiden voima on tutkimuksessa, niin Suomessa kuin Ukrainassa. Tutkitun tiedon avulla tieteentekijät rakentavat maailmaa paremmaksi meille kaikille.  Olemme syvästi järkyttyneitä siitä, että ukrainalaiset tieteentekijät ja opiskelijat joutuvat nyt tarttumaan aseisiin puolustaakseen itsenäistä valtiotaan tai jättämään kotimaansa paetessaan hyökkääjiä. Maan perinteikkäitä yliopistoja tuhotaan barbaarisesti. Tutkimusinfrastuktuurin jälleenrakentaminen on pitkä ja kallis tie. Menetetyt ihmiset ovat korvaamattomia.

Teemme kaikkemme tukeaksemme Suomeen saapuvia ukrainalaisia tieteentekijöitä, jotta he saisivat käyttää osaamistaan tieteen ja tulevaisuuden hyväksi. Pyrimme myös huolehtimaan siitä, että maassamme asuvat venäläiset tieteentekijät saavat jatkaa työtään arvostettuina tiedeyhteisön jäseninä.

Vetoamme tutkijoihin kaikkialla Euroopassa, jotta he toisivat tutkitun tiedon Ukrainan avuksi. Kannustamme jokaista tutkijaa kertomaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #UkraineFacts, kuinka juuri hänen tutkimuksensa voi auttaa Ukrainaa.

Jos tutkit resilienssiä, kerro, miten ihmisen mieli voi kestää sodan kauhuja. Jos tutkit kielten oppimista, kerro, miten pakolaislasten kielten oppimista voi edistää. Jos tutkit luonnon monimuotoisuutta, kerro, millä keinoin luonnon toipumista voi tukea pommituksen jäljiltä. Jos tutkit Ukrainan kulttuuria tai kieltä, kerro, miten ainutlaatuisesta maasta on kyse.  

On tärkeää, että Ukrainan tilannetta taustoitetaan medioissa kattavasti tutkittuun tietoon pohjautuen niin kauan kuin sota jatkuu. Pidetään yhdessä Ukrainaa esillä.

Tieteentekijöiden liitto

Vastaa