Syystaimijuhlat kutsuvat puutarhaan

Syyskuun alussa vietetään Syystaimijuhlia. Puutarhaliitto ry yhteistyökumppaneineen kannustaa nauttimaan ja puuhastelemaan syksyisessä puutarhassa. Syystaimijuhlaa vietetään reilun viikon ajan, 3. – 12. syyskuuta. Istuttamalla puun tai pensaan, saat iloa ja mahdollisesti myös syötävän hyvää lähiruokaa omalta pihaltasi.

Syystaimijuhlan aikana kannustetaan nauttimaan syksyisen puutarhan tunnelmasta, väreistä, tuoksuista ja tietenkin syysherkuista kutsumalla perheenjäseniä, naapureita ja tuttavia nauttimaan puutarhan herkuista! Parhaimmillaan puutarha on hienosti valaistuna illan hämärtyessä.

Paras aika istuttaa monivuotisia

Istuttamalla puutarhakasveja teet aina pienen ekoteon, sillä puutarhasi kasvit sitovat ilmakehän hiilidioksidia maaperään ja kasvimassaan. Alkusyksyllä istutetut kasvit ehtivät hyvin juurtua otollisissa oloissa kunnolla ja ovat heti keväällä hyvässä kasvukunnossa. Syksyinen kosteus auttaa myös jaettavia taimia lähtemään hyvin kasvuun.

Kasvit hidastavat rankkasateiden ja sulamisvesien valumia, varjostavat kuumimmilla helteillä, puhdistavat ilmaa ja lisäävät ilmankosteutta kuivina jaksoina. Talon pohjoislaidalle istutetut havupuut puolestaan vähentävät myös lämmitysenergian tarvetta estäen kylmien tuulien vaikutuksia. Suosiotaan kasvattavilla viherkatoilla on sama vaikutus, sillä ne tasaavat vuodeaikojen lämpötilaeroja sekä vähentävät hulevesien valumia.

Puutarhaliitossa muistutetaan, että tärkeintä kuitenkin on se, että istuttamalla kasveja kovien pintojen oheen voidaan monipuolistaa lähiluonnon biodiversiteettiä rikastamalla niin maan pinnan alaista elämää kuin luomalla suojaa ja ravintoa niin nisäkkäille, linnuille kuin erilaisille hyönteisille.

Syksyllä istutetut taimet ehtivät juurtumaan ja ovat keväällä valmiita kasvuun. (Timo Taulavuori)

Tutustu tapahtumiin ympäri Suomea!

Erilaiset kaupalliset ja ei-kaupalliset toimijat järjestävät Syystaimijuhlan tapahtumia, joista löytyy lisätietoja sivuilta www.puutarhaliitto.fi /syystaimijuhla. Tapahtumissa on mahdollisuus hankkia ideoita ja vinkkejä oman puutarhan hoitoon ja istutuksiin. Uusia tapahtumia ja avoimia juhlia voi edelleen ilmoittaa mukaan koko Syystaimijuhla-ajan.

Puutarhaliitto ry, Taimistoviljelijät ry, Puutarhakauppiaat ry, Viherrinki ja Kekkilä Oyj järjestävät syystaimijuhlat yhteistyössä lukuisten alan toimijoiden kanssa.

Puutarhaliitto ry

Vastaa