Syyskuu oli tavanomaista viileämpi

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Sademäärät jäivät suuressa osassa maata selvästi pitkän ajan keskiarvosta. Ensilumi satoi kuukauden puolivälissä ensimmäiseksi Sallan Värriötunturille.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila vaihteli Lapin luoteisosan noin +5 ja maan lounaisosan noin +11 asteen välillä. Syyskuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Poikkeama uuden vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskiarvoon nähden oli 1–3 astetta. Paikoin syyskuu oli maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen kolea eli se toistuu keskimäärin harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Keskiarvoon nähden viileimmillä alueilla on edellisen kerran ollut koleampi syyskuu vuonna 1993.

Syyskuun ylin lämpötila 22,8 astetta mitattiin 9. päivänä Ahvenanmaan Jomalassa. Kuukauden alin lämpötila oli Ylivieskan lentokentällä 22. päivänä mitattu -6,8 astetta.

Syyskuu oli pilvipoudan sävyttämä

Syyskuun sademäärät jäivät suuressa osassa maata selvästi pitkän ajan keskiarvosta, ja paikoin satoi vain puolet tyypillisestä sademäärästä. Pitkän ajan keskiarvo on vertailukaudella 1991–2020 pääosin 50–70 mm.

Kuivin ja sateisin paikka syyskuussa löytyi Lapista. Eniten satoi Enontekiön Näkkälässä, 80,1 mm. Vähiten satoi puolestaan Inarin Kirakkajärvellä, 8,6 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 35,7 mm, mitattiin Parainen Fagerholmin havaintoasemalla 23. päivänä.

Tilastoitava ensilumi satoi kuukauden puolivälissä ensimmäiseksi Sallan Värriötunturille 14. syyskuuta. Seuraavana päivänä mitattiin muun muassa Torniossa 5 cm lunta, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon.

Auringonpaistetunteja kertyi syyskuussa pääsääntöisesti 10–30 % keskiarvoa vähemmän. Maasalamoita havaittiin vain 37 kappaletta, kun keskimäärin niitä havaitaan syyskuussa vielä noin 4400 kappaletta.

Ilmatieteen laitos

Vastaa