Kirkon nuorisotyön päivää vietetään 17.10. ensimmäistä kertaa

Suomen ev.lut. kirkossa on tehty ammatillista nuorisotyötä yli 70 vuotta. Tällä hetkellä kirkossa työskentelee kaikkiaan yli 1100 nuorisotyöntekijää, joka on noin kuusi prosenttia kirkon kaikista työntekijöistä. Kirkon nuorisotyö saa nyt oman merkkipäivänsä. 

“Kirkon nuorisotyö tarvitsee oman nimikkopäivän, koska nuorisotyö ja sen tekijät ansaitsevat sen”, sanoo Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n toiminnanjohtaja Arja Lusa.  

Lokakuun 17. päivä on valittu ajankohdaksi, koska 17. lokakuuta vuonna 1949 eli 72 vuotta sitten aloitti ensimmäinen nuorisonohjaajakurssi Järvenpäässä. Siitä voidaan katsoa alkaneen ammatillinen nuorisotyö kirkossa. Ajankohta sijoittuu valtakunnallisen nuorisotyön viikon yhteyteen, jota vietetään siis ensi viikolla. Sen teemana on hyvinvointi nuorisoalalla. 17.10. ajoittuu puolestaan tänä vuonna kirkkovuoden sunnuntaille, jonka teemana on Kristuksen lähettiläät.  

Nuoret tarvitsevat rinnalla kulkijoita 

“Nuoruus on ihmisen elämänkaaressa herkkää aikaa. Nuoret tarvitsevat rinnalla kulkijoita, jotka kuuntelevat, ymmärtävät ja rohkaisevat elämän suurten kysymysten äärellä. Ammatillisesti koulutetut kirkon nuorisotyöntekijät kuten myös seurakuntien kouluttamat vapaaehtoistyöntekijät ovat juuri näitä rinnalla kulkijoita, ja tarve tälle työlle tuntuu vain kasvavan”, toteaa asiantuntija Sirpa Syrjä Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksiköstä. 

Viime keväänä kirkko lähti mukaan Sekasin Chat -kollektiivin verkkotoimintaan. Päivystäjäksi koulutettiin lähes sata nuorisotyönohjaajaa. Kirkko halusi tarjota chattiin lisää päivystäjiä, koska palvelu on ollut todella ruuhkautunut. Vuonna 2020 Sekasin Chattiin tuli lähes 140 000 yhteydenottoa, mutta vain reilu 30 000 nuorta pääsi läpi ja sai keskusteluapua. Kirkon päivystäjien rekrytointia ja toimintaa koordinoivat nuorisotyönohjaajat Sanna Parkkinen Helsingin seurakuntayhtymästä ja Terhi Räty Porin seurakuntayhtymästä. 

Rohkaisua somessa 

”Kirkon nuorisotyön päivänä haluamme nostaa esille nuorisotyöntekijöitä, nuorisotyön asiantuntijoita ja nuorisotyössä toimivia, jotka tätä työtä tekevät suurella sydämellä. He ovat tämän päivän sankareita”, toteaa Arja Lusa.  

Päivää vietetään työn merkeissä seurakunnissa ja järjestöissä. Jokainen voi osallistua nuorisotyön viikolla ja kirkon nuorisotyön päivänä ”Kehu ja kiitä nuorisotyöntekijää” -haasteeseen. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni nuorisotyöntekijä ja nuorisotyössä toimiva vapaaehtoinen saisi ensi viikolla kehuja ja kiitoksia tärkeästä työstään. Jaa kehu ja haasta muita mukaan omissa ja työyhteisösi somekanavissa #nuorisotyönviikko. 

Nuorisotyön viikon ohjelma on kaikille avoin  

14.10. Eettinen kuormittuminen nuorisotyössä webinaari klo 14 -15 osana Allianssin nuorisotyön viikon ohjelmaa, yhteistyössä Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikön ja KNT ry:n kanssa. Tilaisuuteen ei ole erillistä ilmoittautumista. Pääset osallistumaan Allianssin sivuilla.

17.10. Kirkon nuorisotyön päivä  Saaga – kaikki alkaa jostakin -verkkotilaisuus klo 15.30. Ilmoittautuminen tilaisuuteen tapahtuu www.kirkonnuorisotyo.fi sivuston kautta.  

Kirkon viestintä

Vastaa