Selvitys: halvimmissakin määräaikaisissa sähkösopimuksissa jopa 85 % riskilisää

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fi arvioi tuoreessa selvityksessä, kuinka paljon riskilisää määräaikaisesta kiinteästä sähkösopimuksesta voi joutua nyt maksamaan.

Poimintoja:

  • 2 vuoden määräaikainen sähkösopimus voi olla nyt jopa 85 % pörssisähkösopimusta kalliimpi
  • Hinnoitteluun vaikuttaa epävarmuus sähkön tulevasta hinnasta ja vaihtelevat sähköfutuurien hinnat
  • Sähkön kulutusprofiili vaikuttaa merkittävästi siihen, paljonko pörssisähkösopimus maksaa lopulta kuluttajalle

Arvio sähkön hinnasta 1920 kwh:n vuosikulutuksella 2 vuodessa, kun pörssisähkön marginaali on 0,50c, futuurihinnat toteutuvat ja sähköä kulutetaan tasaisesti joka kuukausi. Vertailukohtana 25,97c/kWh maksava sähkösopimus.

Arvio sähkön hinnasta 15900 kwh:n vuosikulutuksella 2 vuodessa, kun pörssisähkön marginaali on 0,50c, futuurihinnat toteutuvat ja sähköä kulutetaan enemmän tammikuusta maaliskuuhun. Vertailukohtana 25,97c/kWh maksava sähkösopimus.

Paljonko määräaikaisessa sopimuksessa on riskilisää ja miksi?

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston laskelmien mukaan määräaikaisen sopimuksen riskilisä voi olla tällä hetkellä jopa 85 %. Arvio perustuu sähkön keskimääräisiin futuurihintoihin tulevalle 2 vuodelle sekä halvimpaan kirjoitushetkellä löytyneeseen  24 kuukauden sähkösopimukseen, jonka hinta oli 25,87c/kWh (Fortum takuu 24kk 31.10.22). 

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa kulutus painottuu erityisesti talvikuukausille, ero on pienempi, noin 56 %. Toisaalta omakotitalossa mahdollisuudet ajoittaa sähkön käyttöä esimerkiksi yön edullisemmille tunneille ovat paremmat.

Riskilisää tarvitaan, koska sähkön hinta heittelee nyt voimakkaasti. Jos kiinteän sopimuksen valinnut käyttää sähköä paljon kalliimpina tunteina, tulee se sähköyhtiölle kalliimmaksi.

Toinen tärkeä syy on sähkön hinnan vaikea ennustettavuus. Sähkön futuurimarkkinoilla sähkön arvioitu hinta on vaihdellut lyhyessä ajassa paljon. Esimerkiksi vielä 3.10 futuurit arvioivat talvelle yli 50c/kWh ALVillisia hintoja, ja nyt kalleimmillaan kuukausikeskiarvon arvioidaan nousevan vain hieman yli 30 senttiin.

Futuurien saatavuus on nyt myös heikkoa, joten sähköyhtiöiden on vaikea suojata omia sähkön hankintahintojaan tulevaisuuden hinnanvaihtelujen varalta.

Näin selvitys toteutettiin

Selvityksessä verrattiin arvioituja sähkön tulevia spot-hintoja sähkön futuurien ja kuvitteellisen 0,50c/kWh spot-marginaalin perusteella.

Vertailukohtana oli kirjoitushetkellä halvin määräaikainen ja kiinteähintainen sopimus, jonka hinta oli 25,87c/kWh. 

Selvityksessä laskettiin erikseen arvioitu riskilisä kerrostaloasunnossa, jossa sähkön kulutus on tasaista, ja omakotitalossa, jossa kulutus painottuu talvikuukausille.

Selkeyden vuoksi arvioitiin, että sähkön kulutus olisi tasaista vuorokauden jokaisena tuntina, ja sähköfutuurien arvioima hinta olisi lopullinen maksettu keskihinta.

Koko selvitys laskelmineen on luettavissa täältä:

https://halvinsahkosopimus.fi/artikkelit/porssisahko-vai-kiinteahintainen/

EMTIR Marketing

Vastaa