Ota käyttöön parantuneet veroedut kodin ja työpaikan välisistä matkoista heinäkuussa

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen matkakuluvähennyksiä korotetaan tilapäisesti vuodelle 2022. Verohallinto toivoo palkansaajilta malttia: jos vähennyksen haluaa huomioida jo tänä vuonna omassa veroprosentissa, kannattaa tehdä uusi verokortti heinäkuussa tai sen jälkeen.  

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi tänä vuonna poikkeuksellisesti vähentää verotuksessa aina 8 400 euroon asti. Vuonna 2021 matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 7 000 euroa. Omavastuu 750 euroa pysyy ennallaan. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja kannattaa ilmoittaa verotuksessa vasta, jos omavastuu ylittyy.  

– Kaikkien, joita asia koskettaa, kannattaa ehdottomasti päivittää verokortti tänä vuonna. Verokortille nämä parannetut vähennykset voi ilmoittaa aikaisintaan heinäkuussa, mutta alkusyksystäkin ehtii hyvin. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennykset vaikuttavat siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta sanoo.  

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.  

Myös oman auton kilometrikohtainen vähennys nousee vuodelle 2022 – toimi aikaisintaan heinäkuussa 

Oman auton käyttöön liittyviä kilometrikohtaisia vähennyksiä korotetaan tilapäisesti tälle vuodelle viisi senttiä viime vuodesta. 

Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.  

–  Ohje heille, jotka voivat ilmoittaa matkakuluja oman auton käytön mukaan tältä vuodelta, on sama kuin muillekin: vähennykset saa nopeimmin käyttöön, kun vie ne verokortille heinäkuussa tai alkusyksystä, Ylitalo neuvoo.  

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytön mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät: Miten vähennän asunnon ja työpaikan väliset matkakulut verotuksessa – vero.fi 

Muista ilmoittaa kodin ja työpaikan väliset matkakulut viime vuodelta nyt OmaVerossa 

Kaikki palkansaajat ovat viime viikkojen aikana saaneet OmaVeroon vuoden 2021 esitäytetyn veroilmoituksen. Täydentämisen määräpäivät ovat toukokuussa.  

Verohallinto muistuttaa, että tänä keväänä veroilmoituksella pitää viimeistään ilmoittaa kodin ja työpaikan väliset matkakulut viime vuodelta: 

  • Omavastuu on 750 euroa. 
  • Vähennyksen enimmäismäärä on 7 000 euroa. 

– Vaikka viime vuoden matkakulut olisikin huomioinut jo viime vuonna verokortilla, pitää veroilmoitus silti tarkistaa, Ylitalo muistuttaa.  

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat sekä ilmoittajien määrän että ilmoitettujen eurojen perusteella suosituin vähennys. Vuonna 2020 yhteensä 785 000 henkilöä ilmoitti kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja Verohallinnolle. Matkoihin liittyviä kustannuksia ilmoitettiin yhteensä 2,1 miljardia euroa.  

Verohallinto

Vastaa