Itsenäisyyspäivää vietetään pakkassäässä

Itsenäisyyspäivän sää on enimmäkseen poutainen. Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa noin 10 astetta tavanomaista kylmempiä.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 3.12. tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on kylmä ja pakkanen on kireää.

”Suomen pohjoisosaan vaikuttaa korkeapaine. Tuulet ovat siellä heikkoja ja pakkanen pääsee kiristymään. Etelässä on jonkin verran pilvisempää Suomen eteläpuolitse kulkevan matalapaineen vuoksi. Etelässä voi myös sataa ajoittain lunta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Enimmäkseen sää on poutainen, pohjoisessa laajalti selkeä. Etelästä alkaen sää kuitenkin muuttuu pilvisemmäksi ja maan etelä- ja itäosaan leviää lumisadealue. Maanantain aikana uutta lunta kertyy maan eteläosaan paikoin pari senttimetriä, tiistain aikana muutama senttimetri lisää maan etelä- ja keskiosaan, painottuen itään. Lumisadekertymästä on vielä vaikea antaa tarkempaa arviota.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa noin 10 astetta tavanomaista kylmempiä. Lämpötila on maan eteläosassa -10…-15 astetta, keskiosassa -15…-25 astetta ja pohjoisosassa kylmimmillään jopa -25…-35 astetta. Maan keskiosassa lumisadealueen levittäytyessä etelästä illan aikana, pakkanen hellittää hieman.

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin varsin lauhassa säässä. Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila oli pakkasen puolella, muualla maassa oltiin enimmäkseen nollan ja reilun kuuden plusasteen välillä. Päivän aikana monin paikoin satoi vettä tai tihkua, Lapissa myös lunta. Maan etelä- ja keskiosissa oli laajalti lumetonta, pohjoisessa lunta oli 10-30 senttimetriä.

Itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja keskiosissa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Öisin Lapissa on usein yli 10 astetta pakkasta, etelässä ja lännessäkin lämpötila on yöllä yleensä pakkasen puolella. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta ja 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta.

Ilmatieteen laitos

Vastaa