Akkuja voidaan kehittää jopa biopohjaisista raaka-aineista

LUT-yliopisto on merkittävä toimija akkumetallien tutkimuksessa. Lokakuussa Lappeenrannan kampuksella järjestetään tapahtuma, jossa etsitään tulevaisuuden ratkaisuja kestävämpään akkuteollisuuteen. 

Akkuala kasvaa voimakkaasti, kun liikenne sähköistyy ja energian varastointitarve kasvaa. LUT-yliopistolla etsitään ratkaisuja kestävään akkuteollisuuteen. Esimerkiksi tehokas metallikierrätys ei yksin riitä vastaamaan akkujen kasvavaan kysyntään.

”Koska metallien kulutus kasvaa koko ajan, sadankaan prosentin kierrätysaste ei poista uusien metallien tarvetta. Täysi kierrätysaste on mahdotonta saavuttaa myös siksi, että esimerkiksi metallien keräämisessä ja itse kierrätysprosessissa syntyy aina hävikkiä”, LUT-yliopiston erotustekniikan osaston johtaja, tutkijaopettaja Sami Virolainen kertoo.

Ensi vuonna LUT investoi akkumateriaalilaboratorioon, jossa voidaan valmistaa akkukennoja. Kennojen avulla voidaan todentaa sekä uusien että kierrätettyjen akkumateriaalien suorituskyky ja kestävyys. Tulevaisuudessa akkuja on valmistettava myös uusista raaka-aineista.

”Litium-akkujen rinnalle on kehitettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka perustuvat yleisempiin ja mahdollisesti jopa biopohjaisiin raaka-aineisiin”, energian varastoinnin professori Pertti Kauranen LUT-yliopistolta sanoo.

Akkualalle tarvitaan merkittävä määrä uusia osaajia

Lokakuussa opiskelijat, tutkijat ja työelämäprofessori Jamie Hyneman pääsevät keskustelemaan akkuteollisuuden uusista ja kestävistä ratkaisuista, kun LUT-yliopisto järjestää Positiivista varausta -tapahtuman Lappeenrannan kampuksella. Tarkoituksena on tehdä alaa ja sen tarjoamia uramahdollisuuksia tutuiksi opiskelijoille.

”Alalle tarvitaan uusia osaajia akkujen raaka-aineiden, komponenttien ja sovelluksien kehittämiseen sekä käytettyjen akkujen kierrätykseen”, Kauranen tiivistää.

LUT-yliopisto

Vastaa