100-vuotias Pelastakaa Lapset järjestää historiallisen suuret lastenjuhlat 55 paikkakunnalla ympäri Suomen – mukana arviolta 10 000 lasta

Satavuotias lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset järjestää 55 paikkakunnalla elokuun 20. päivä Suomen suurimmat lasten syntymäpäivät. Kyseessä on järjestön historian isoimmat juhlat, joiden kunniavieraana ovat lapset, järjestön perinteitä kunnioittaen. Juhliin odotetaan saapuvan jopa 10 000 lasta.

Suomen suurimpien lasten 100-vuotisjuhlien arvioidaan houkuttelevan paikalle jopa yli 10 000 lasta. Juhlia järjestetään ympäri Suomen, aina Kemijärveltä Helsinkiin asti. Valtakunnallisissa, suuren mittakaavan syntymäpäivissä ovat suunnitteluapuna olleet lapset itse. Lasten toiveista lähtöisin oleva lastenjuhla noudattaa 100 vuotta täyttäneen Pelastakaa Lasten perustehtävää.

”Satavuotiaan järjestömme ytimessä on aina ollut lapsi ja siksi myös suurin juhlavuoden tapahtumamme järjestetään lapsille. On upea ajatus, että elokuun 20. päivä jopa yli kymmenentuhatta lasta ympäri Suomen juhlii yhdessä Pelastakaa Lasten kanssa. Juhlavuonna haluamme myös kiittää niitä lasten sankareita, jotka ovat kulkeneet lasten rinnalla, puolustaen lapsen oikeuksia. On ollut ilo nähdä, miten työntekijät ja vapaaehtoiset ovat lähteneet järjestämään lasten kanssa synttärijuhlia, joissa toiveiden on mahdollista toteutua”, kertoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Pelastakaa Lapset kysyi lapsilta, mitä Suomen suurimmissa synttärijuhlissa olisi hyvä olla. 110 lasta oli yhtä mieltä yhdestä asiasta: herkkuja on oltava. Lisäksi lasten toiveissa oli pomppulinna, kasvomaalaukset ja erityisesti leikkiminen sekä pelaaminen. ”Juhlissa tulee olla ystäviä, hyvää naposteltavaa ja iloa”, muotoilee eräs lapsi toiveitaan.

Toiveiden pohjalta 100-vuotias lapsen oikeuksien järjestö on järjestämässä Suomen suurimpia syntymäpäiväjuhlia samanaikaisesti 55 paikkakunnalla. Toteutuksia on monenlaisia. Raahessa järjestetään Pellepuisto, Porvoossa hoidetaan nalleja Nallesairaalassa, Porissa on lapsille erilaisia liikuntapisteitä, Joutsenossa paijataan kaverikoiria, Salossa katsotaan leffaa, Lappeenrannassa on kasvomaalausta ja Helsingissä on tarjolla Gigantin kanssa yhteistyössä järjestetty pelihuone. Näiden lisäksi lapsille on tarjolla herkkuja, pelejä ja leikkejä.

Syntymäpäivät ovat lasten mielestä ennen kaikkea perhejuhla, ja lapset muistuttivatkin toiveissaan, että synttäreille olisi aina kivaa saada paikalle myös omia sukulaisia ja tuttuja.

Lähellä lapsia valtakunnallisesti 

Sata vuotta Suomessa toiminut Pelastakaa Lapset on yksi merkittävimmistä valtakunnallisista lastensuojelun ja lapsen oikeuksien parissa työskentelevistä järjestöistä. Kansalaisjärjestön juuret ovat kansalaistoiminnassa ja vapaaehtoiset ovat olleet koko järjestön historian ajan tärkeässä roolissa lasten tukijoina ja auttajina. Paikallisesti toimivat Pelastakaa Lasten yhdistykset ovat lähellä lapsia ja nuoria omilla paikkakunnillaan. 

”Meillä on tuhansia sitoutuneita vapaaehtoisia paikallisyhdistyksissämme. Juuri nyt apua tarvitaan. Heikkenevät talousnäkymät ja esimerkiksi hintojen nousu vaikuttavat lapsiperheiden arkeen yhä enemmän. Perheet tarvitsevat monenlaista tukea. Yhdistykset jakavat esimerkiksi ruokalahjakortteja ja harrastetukea avuntarvitsijoille.  Haluamme varmistaa, että perheet saavat juuri tarvitsemaansa tukea ja apua haastavissa elämäntilanteissa paikallisesti”, muistuttaa Markkula-Kivisilta. 

Pelastakaa Lapset ry

Vastaa