Perhevapaauudistus etenee eduskunnan käsittelyyn

Perhevapaauudistukseen liittyvä hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn. Lainmuutosten on tarkoitus astua voimaan elokuussa 2022.

Hallituksen esitys perhevapaauudistuksesta on saatu valmiiksi ja etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Esitykseen tuli palautekierroksella joitakin muutoksia, ja ne on otettu huomioon valmiissa esityksessä. Esitysluonnos on käsitelty myös lainsäädännön arviointineuvostossa.

Kela on ollut aktiivisesti mukana uudistuksen taustaryhmässä ja valmistautuu parhaillaan tulevien lainmuutosten toimeenpanoon. Sen vuoksi Kela uudistaa vanhempainpäivärahojen käsittelyjärjestelmän ja henkilöasiakkaiden verkkoasiointipalvelun. Lisäksi Kela valmistautuu neuvomaan asiakkaita uudistuksen sisällöstä.

– Olemme iloisia, että tärkeä perhevapaauudistus etenee aikataulussa, Kelan lapsiperhe-etuuksien päällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Perhehaaveisiin varaudutaan tietoa etsimällä

Kelan asiakkaat ovat perhe-etuuksien osalta yleensä hyvissä ajoin liikkeellä. He etsivät tietoa perhe-etuuksista ja pohtivat omaan tilanteeseensa sopivaa vaihtoehtoa.

– Olemme jo saaneet asiakkailtamme kyselyitä tulevasta perhevapaauudistuksesta. Raskauden alkuvaiheessa käännytään kuitenkin usein työnantajan puoleen, joten myös työnantajat ovat merkittävässä asemassa tiedon jakamisessa, Aholainen jatkaa.

Tulevina vuosina perheissä voidaan elää samaan aikaan kahden lain mukaan. Jos ensimmäinen lapsi on syntynyt nykyisten lakien loppumetreillä ja seuraava lapsi syntyy tulevan uudistuksen astuttua voimaan, vanhempainetuudet määräytyvät eri tavalla kummankin lapsen kohdalla.

Tästä ei tarvitse kuitenkaan huolestua.

– Jaamme tietoa eri viestintäkanavissamme ja vastaamme asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin. Yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille on suunnitteilla verkkoseminaareja, joissa käymme uusia etuuksia läpi, Aholainen kertoo.

Kela voi tässä vaiheessa kertoa perhevapaisiin ja etuuksiin suunnitelluista muutoksista, mutta tarkat tiedot etuuksista ja niiden hakemisesta täsmentyvät vasta, kun lakien lopullinen sisältö on selvillä.

Kela

Vastaa