Nuorten kiinnostus maanpuolustukseen tuotti historian suurimman jäsenmäärän

Reserviläisliiton jäsenmäärä nousi viime vuonna ennätyksellisiin lukemiin. Uusissa jäsenissä on erityisen paljon nuoria. Taustalla vaikuttavat paitsi kiinnostus maanpuolustukseen, myös koronaviruksen aiheuttama kriisi.

Reserviläisliittoon liittyi vuoden 2020 aikana 3 190 uutta jäsentä, mikä nosti kokonaisjäsenmäärän ennätykselliseen 38  903 henkilöjäseneen. Liitto tavoitteli potentiaalisia jäseniä viime syksynä järjestetyllä some-kampanjalla Instagramissa ja Facebookissa. Kampanja oli liiton historian suurin ja se tavoitti yli 1,1 miljoonaa suomalaista syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola näkee selvän syy-yhteyden merkittävälle jäsenkasvulle.

– Suurin syy jäsenmäärän kasvulle on se, että ihmiset haluavat mukaan vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan. Lisäksi ammuntaharrastus kiinnostaa, myös naisia. Liiton jäsenmäärä kasvaa aina eniten kriisiaikoina, kuten esimerkiksi Ukrainan ja Krimin levottomuuksien tai Georgian sodan aikaan, ja nyt siis koronavirusepidemian vuoksi.

2010-luvulla Reserviläisliiton jäsenmäärä ylitti 3  000 uuden jäsenen rajapyykin vain yhtenä vuotena: Suomi 100 -juhlavuotena. Viime vuosi oli tästäkin syystä historiallinen. Viime vuonna liittyneistä peräti 33 prosenttia oli nuoria, alle 30-vuotiaita, ja 10 prosenttia naisia. Uusien jäsenten keski-ikä oli 40,4 vuotta.

– Olemme viime aikoina kiinnittäneet erityistä huomiota myös nuoriin ja heidän aktivointiinsa. Yhtenä tavoitteena on airsoft-alueen rakentaminen ja kehittäminen, Hakola kertoo.

Reserviläispiireittäin tarkasteltaessa eniten kasvua oli Uudenmaan piirissä (2,48 %) sekä Helsingin piirissä (1,89 %). Ensimmäiseen kuuluvat pääkaupunkiseudun kehyskunnat ja jälkimmäiseen pääkaupunkiseudun kaikki neljä kaupunkia. Kolmanneksi eniten kasvua oli Varsinais-Suomen piirissä (1,51 %).

Vuonna 2020 liittyneistä 40 prosenttia kuului miehistöön, 39 prosenttia oli aliupseereita ja 6 prosenttia upseereita. 7 prosentilla miehistä ei ollut sotilasarvoa ja naisista vastaavasti 8 prosentilla ei ollut sotilasarvoa.

– Olemme ainoa kaikille Suomen kansalaisille avoin maanpuolustusjärjestö, johon kaikki suomalaiset ovat tervetulleita liittymään. On ollut hienoa havaita, että myös armeijaa käymättömiä liittyy sankoin joukoin Reserviläisliittoon. Tämä on osoitus siitä, että suomalaiset kokevat vapaaehtoisen maanpuolustustyön nyt tärkeäksi.

Reserviläisliitto

Vastaa