Löylynhenki-palkinto 2021 saunologi Lassi A. Liikkaselle

Suomen Saunaseura ry on myöntänyt tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon saunologi, dosentti ja suunnittelualan moniosaaja Lassi A. Liikkaselle. Saunologia.fi -sivun perustanut Liikkanen on julkaissut myös kirjoja saunan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Lassi A. Liikkanen tunnetaan työstään suomalaisen saunan ja saunomisen edistämiseksi. Saunatietoa Liikkanen jakaa sekä Saunologia.fi -verkkosivustolla että kirjoissaan. 

– Kuusi vuotta sitten päädyin mökin omistajaksi ja mökissä oli huono sauna. Tuli tarve rakennuttaa uusi ja kiinnostuin suunnitteluhankkeen yhteydessä myös siitä, mikä tekee saunasta hyvälöylyisen. Huomasin, että käyttökelpoisen tiedon löytyminen oli yllättävän vaikeaa. Luin kaiken mahdollisen ja selvittelin eri näkökulmista, millaisia suunnitteluratkaisuja tarvittaisiin, että päästäisiin mahdollisimman hyvään lopputulokseen, Liikkanen kertoo oman saunatyönsä ensiaskelista. 

Liikkasen sauna valmistui, mutta kaikki se saunatieto, jota hän oli matkan varrella kerännyt omaan henkilökohtaiseen blogiinsa, alkoi kiinnostaa muitakin. Nyt Saunologia.fi on suosittu verkkojulkaisu, jota lukee kuukausittain 10 000 suomalaista.

Liikkanen tunnetaan myös saunan rakentamista koskevista kirjoistaan

Löylynhenki-palkinnon perusteluissa painotettiin Liikkasen pitkäjänteistä ja perusteellista työtä suomalaisen saunakulttuurin edistäjänä. Sen lisäksi hänen todettiin syventävän suomalaisten tietoisuutta omasta saunakulttuuristaan.
Viime vuosina Liikkanen on julkaissut myös kirjoja hyvästä saunatiedosta. Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto) julkaistiin vuonna 2019 ja tämän vuoden keväällä ilmestyi englanninkielinen rinnakkaisteos Secret of Finnish Sauna Design (Culicidae Architectural Press, USA). Kirjalle on tilausta maailmanlaajuisesti, sillä kiinnostus suomalaista saunaa ja saunomista kohtaan on kasvanut ja kyselyjä suomalaisesta rakennusperinteestä tulee eri tahoille jatkuvasti. – Kansainvälisellä yleisöllä on oikeus saunanrakentamista koskevaan suomalaiseen tietopääomaan, joka on vuosia jäänyt kielimuurin taakse, toteaa Liikkanen.

Suome Saunaseura ry

Suomen Saunaseura myönsi Löylynhenki-palkinnon saunologi, dosentti ja suunnittelualan moniosaaja Lassi A. Liikkaselle, joka on ansioitunut suomalaisen saunakulttuurin edustajana ja saunan rakentamista koskevan perinnetiedon jakajana. – Kulttuurityöni päämääränä on se, että jokainen uusi sauna ympäri maailman olisi turvallinen, terveellinen ja hyvälöylyinen.
(Kuva: Reetta Virtanen)

Vastaa