Kuka pelastaa meidät muovilta? Lidl hakee pakkausinnovaatioita kilpailulla

Lidlin Pakkaustarinoita 2021 -kilpailuun voi osallistua vielä viikon ajan. Kaikille yrityksille ja korkeakouluille avoimessa kilpailussa etsitään oivaltavia pakkausratkaisuja, joilla voidaan vähentää ylimääräistä muovia, parantaa pakkausten kierrätettävyyttä ja luoda jotakin uutta. Kisaan on tullut jo runsaasti hyviä ehdotuksia, mutta vielä ehtii mukaan.

Pakkaustarinoita 2021 -kilpailussa luvassa on mahdollisuus nähdä oma pakkausratkaisu Lidlin hyllyssä ja yhteensä 50 000 euron edestä palkintoja. Kilpailuun voi osallistua sekä olemassa olevalla pakkausratkaisulla että vielä toteuttamattomalla, mutta toteutuskelpoisella idealla.

– Olemme iloisia siitä, miten paljon kilpailutöitä on jo jätetty. Kuitenkin toivomme vielä lisää erilaisia ideoita, Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg sanoo.

Muovi on yksi aikamme isoista haasteista. Luontoon joutuessaan muovi on vahingollista, ja muovin kierrättämisessä on vielä paljon parannettavaa: panttipulloja lukuun ottamatta pakkausmuovi ei Suomessa kierrä kovin hyvin.

– Lidlissä haluamme paikantaa turhan muovin, vähentää ja korvata sitä. Tavoitteemme on vähentää muovia omamerkkituotteidemme pakkauksista viidenneksellä vuoden 2025 loppuun mennessä. Lisäksi aiomme tehdä kaikista pakkauksistamme kierrätettäviä, Kvissberg kertoo.

Muovin haittojen minimoimiseksi on paljon vireillä: EU:n muovivero tulee, kertakäyttömuovi kielletään ja jatkossa juomapullojen korkkien on pysyttävä kiinni pullossa. Toisaalta muovi on monella tapaa toimiva materiaali, ja sen korvaajien on oltava aidosti toimivia. Materiaalista riippumatta pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta pilaantumiselta.

– Toimenpiteitä on meilläkin jo tehty turhan muovin karsimiseksi ja kierrätyksen edistämiseksi: mustien tuoreliharasioiden vaihtaminen kirkkaaseen muoviin parantaa vuosittain 350 muovitonnin kierrätettävyyttä, maitotölkeistä poistimme fossiiliset muovikalvot ja -korkit ja mehupulloihin lisäsimme pantin. Paljon on silti vielä tehtävää, ja siksi kannustamme kilpailulla niin yrityksiä kuin opiskelijoita kehittämään uusia pakkausratkaisuja, Kvissberg sanoo.

Kilpailun voittajat valitsee asiantuntijaraati, joka edustaa pakkausalaa, kestävän kehityksen innovaatioita ja muoviteollisuutta. Mukana ovat kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Anu Mänty Sitrasta, luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen VTT:stä, toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä ja toimitusjohtaja Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistys ry:stä. Lidl Suomea raadissa edustaa vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg.

Pakkaustarinoita -kilpailuun voi osallistua 31.3.2021 asti. Finalistit julkistetaan toukokuussa ja voittajat kesäkuussa 2021. Lisätietoa ja ilmoittautuminen kilpailuun osoitteessa lidl.fi/pakkaustarinoita.

Lidl Suomi

Vastaa