Kotimaisten kasvisten tuottajahinnat varovaisessa nousussa – osa tuottajahinnoista ei ole noussut koronaa edeltävälle tasolle

Korona vaikutti viljelijän tuotteesta saamaan tukkuhintaan. Erityisesti HoReCa-sektorin rajoitukset vähensivät tukkukauppaa. Kaikkien tuotteiden hinnat eivät ole palautuneet koronaa edeltävälle tasolle

Suomessa kasviksia tuotetaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Uusi kasvukausi on aluillaan ja aiempien vuosien tarkastelu on ajankohtaista. Hintojen tiedostaminen kannustaa tuottajia tekemään laskelmia kasvisten viljelyn lisäämisestä sekä parantamaan tuotannon kannattavuutta.

Parsakaali, varhaisperuna ja tomaatti – 50 kasvin hintatiedot auttavat tuotannonsuunnittelussa

Viljelijän on hyvä tiedostaa tuotannon yleinen hintataso, jotta kattavat laskelmat tuotannon kannattavuudesta ovat oikeasuuntaiset.

Hintojen vuosittaiset muutokset eri tuotteilla:

Tuote, kotimainen201920202021
Sipuli0,82 €/kg0,75 €/kg0,78 €/kg
Parsakaali2,95 €/kg2,07 €/kg2,51 €/kg
Kukkakaali1,79 €/kg1,72 €/kg1,87 €/kg
Varhaisperuna1,3 €/kg2,04 €/kg1,21 €/kg
Tomaatti1,84 €/kg1,64 €/kg1,91 €/kg
Kurkku1,26 €/kg1,24 €/kg1,44 €/kg
Vuosikeskihinnat €/kg, alv 0 % (12 kk keskiarvo)   

Kotimaisen sipulin hinta ei ole noussut sille tasolle, jolla se oli ennen koronaa. Sipuli on suosittu kasvis ruoanlaitossa ja erityisesti ravintolat, työpaikkaruokalat ja hotellit joutuivat vähentämään ostoja koronarajoitusten vuoksi. Vuoden 2021 painotettu keskihinta 12 kuukauden ajalta oli 0,78 €/kg. Ennen koronaa sipulin tuottajahinta tukkukaupassa oli 0,82 €/kg. Myös parsakaalin tuottajan saamassa hinnassa on yhtäläisyyksiä sipulin hinnan kanssa.

Osa tuotteiden hinnoista on varovaisessa nousussa, mutta pääsääntöisesti voidaan todeta, että ensimmäinen koronavuosi laski tuotteiden hintoja ja vuosi 2021 nosti niitä vain maltillisesti.

Ensimmäisen koronavuoden yllättäjä oli varhaisperuna, jonka sadonajoitus oli onnistunut kyseisenä vuotena. Pääsääntöisesti kauden ensimmäiset varhaisperunat ovat hintatasoltaan kalliimpia kuin myöhemmin markkinoille tulevat varhaisperunat.

Kasvistieto Oy:n tilastot palvelevat koko ketjua

Kasvistieto Oy on puutarha-alan markkinatietoa välittävä yritys, joka kerää ja välittää tukkuliikkeisiin myytyjen avomaan ja kasvihuonevihannesten, varhaisperunan, hedelmien ja marjojen tuottaja- ja pakkaamohintoja sekä markkinatietoa.

Yhtiö perustettiin vuonna 1995 Suomen liittyessä Euroopan unioniin. Määrä- ja hintatilastoista on muodostunut ainutlaatuinen ja arvokas tietokanta, jota monet tutkijat, hankkeet ja oppilaitokset hyödyntävät.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

https://www.reseptinurkka.fi/

Vastaa