Heinäkuussa matkaillaan puutarhoissa

Kesän rentouttavimmat ja mukavimmat matkailukohteet ovat puutarhoja. Niissä voi nauttia vehreydestä ja raikkaudesta tai vain ihmetellä kukkivien kasvien loistoa tai niiden tuoksuja. Puutarhoihin voi tutustua  kotimaan matkan yhteydessä lähes koko maassa. Osa kohteista on metsäisiä arboretumeja, osa kaupunkipuistoja, mutta joukossa on myös yksityisiä piha-alueita ja kaupallisia kohteita, joista löytyy kesälomamatkan mieluisimmat tuliaiset. 

Nettisivut auttavat

Helpoiten puutarhakohteen löytää reitin varrelta www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen avulla. Siellä esitellään 170 kohdetta. Kohde-esittelyistä löytyvät aukioloajat, ja osaan niistä voi sopia jopa yksityisen vierailun. Karttapalvelun avulla voi etsiä lähialueen kohteita, opastaa Puutarhaliitosta Timo Taulavuori. Omat suosikkikohteeni ovat reheviä rantapuistoja, joita löytyy jopa monista kaupungeistamme. Niiden avulla edistetään luonnon monimuotoisuutta ja tarjotaan samalla ihmisten lisäksi viihtyisiä paikkoja monenlaisille eläimille.

Suojaan helteeltä

Tiesitkö muuten, että puutarhaan kannattaa paeta myös helteeltä? Ilma viilenee, kun kasvit haihduttavat vettä ilmarakojensa kautta – samalla myös ilmankosteus nousee. Kasvit tarjoavat myös varjoja ja usean puutarhan penkit on sijoitettu varjostavien puiden alle, jonne voi vetäytyä vaikka rentoutumaan kirjan parissa. 

Puutarhaliitto ry

Kasvitieteelliset puutarhat ovat suosituimpia matkailukohteita. Kuvassa Kumpulan kasvitieteellinen Helsingissä.

Vastaa