Armi-myrsky vieraili Salossa – tulevaisuudessa vahingot vältetään älykkäällä ja säänkestävällä sähköverkolla

Helmikuun ensimmäisinä viikonloppuina Valtteri- ja Armi-myrskyt kurittivat Etelä- ja Lounais-Suomea. Etenkin Salon seudulla tilanne oli vaikea, ja alueella oli paljon sähkökatkoja. Armin kaltaisista myrskyistä tuskin päästään, mutta jatkossa sähköverkon tuhot pienenevät ja sähkökatkot vähenevät. 

Kun myrsky iskee, Carunalla ollaan valmiina. Ekstrahenkilöstö on valmiina paikantamaan ja korjaamaan vikoja sekä huolehtimaan asiakasyhteydenotoista. Julkaisemme häiriötiedotteita ja lähetämme tekstiviestejä tuhoalueen asukkaille. Teemme töitä tehostetusti kellon ympäri. 

“Paikannamme lumen aiheuttamia vikoja jalkaisin, moottorikelkoilla ja helikopterilla. Olosuhteet vikojen paikantamiseen ja korjaamiseen ovat usein haastavat, mutta asentajat tekevät töitä kelillä kuin kelillä”, Carunan verkkojohtaja Elina Lehtomäki sanoo. 

Myös Armi-myrskyn aikaan vikapaikat olivat vaikeasti saavutettavissa. Kinostunut lumi haittasi ajoneuvoilla etenemistä eikä helikopterillakaan voitu lentää. Osa vikapaikoista saavutettiin suomalaisittain hiihtämällä.  

Salon seudun viat johtuivat erityisesti ilmajohdoille kaatuneista puista ja oksista. Joissakin paikoissa Carunan sähköverkkoon on asennettu digitaalisia antureita, jotka ilmoittavat linjoille kertyvästä lumesta. Salossa antureista ei kuitenkaan olisi ollut hyötyä, sillä tuhoja ei aiheuttanut lumi vaan linjoille kaatuneet puut.  

Esimerkiksi myrskyviikonlopun lauantaina sähköttä oli tuhansia asiakkaita, joista suurimmalle osalle saatiin palautettua sähköt sunnuntaihin mennessä.  

Tulevaisuudessa helposti vahingoittuvia ilmajohtoja on entistä vähemmän. 

Myrskytuhot kohdistuivat alueille, joilla ilmajohdot kulkevat metsässä lähellä puita ja oksia.

Armin vaurioilta säästyttiin alueilla, joilla sähköverkko on jo säänkestävä  

Salossa jopa 25 000 asiakasta jäi ilman sähköä Armi-myrskyssä. Tuhot kohdistuivat alueille, joilla ilmajohdot kulkevat metsässä lähellä puita ja oksia. Tulevaisuuden myrskyissä sähköttömiä on huomattavasti vähemmän, kun Carunan projektit alueella etenevät ja ilmajohtojen määrä vähenee.  

“Myrskyvauriot osuivat alueelle, jossa emme ole vielä tehneet laajamittaisia sähköverkon saneeraushankkeita, joskin työt on osittain aloitettu, ja suunnitelmat alueen sähköverkon kehittämiseksi ovat valmiina”,Carunan aluejohtaja Kalle Liuhala sanoo. 

Toimenpiteillä saneerataan lähes 500 kilometriä myrskyille altista ilmajohtoa säänkestäväksi. 

“Käynnistetyt ja suunnitellut verkon kehitystoimenpiteet on tarkoitus toteuttaa seuraavan kolmen vuoden aikana, ja ne parantavat alueen sähkönjakelun luotettavuutta merkittävästi”, Liuhala sanoo.  
 
Säänkestävyyden ohella asiakkaat saavat sähköverkon, joka pelittää, vaikka sähkön kulutus kasvaa. Teollisuus ja liikenne sähköistyvät, ja uusiutuvan, kuten tuulella ja auringolla tuotetun energian, määrä kasvaa, minkä vuoksi sähköverkon kapasiteettia on kasvatettava. Kaikki tämä mahdollistuu sähköverkon vahvistamiseen tehtävien investointien myötä.  
 
Carunan Työmaat kartalla -palvelusta voit tarkistaa, millä alueilla kunnostamme sähköverkosta säänkestävää. Palvelusta näkee myös rakentamisen aikataulun.  

Caruna

Vastaa