Tavanomaista kylmempi helmikuu päättyi lauhana

Helmikuu oli tavanomaista kylmempi, mutta aivan kuukauden lopussa mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä. Koko talvi eli joulu-helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista leudompi. Joulukuu oli talvikuukausista leudoin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli koko maassa yhdestä neljään astetta tavanomaista kylmempi. Keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja länsiosassa -5 ja -10 asteen välillä, lounaissaaristossa -3 asteen molemmin puolin. Maan itä- ja pohjoisosassa keskilämpötila oli -10 ja -15 asteen välillä.

Lämpötila pysytteli suuressa osassa maata enimmäkseen pakkasen puolella koko helmikuun. Kuukauden puolen välin tienoilla lämpötila käväisi plussan puolella muutaman päivän ajan lounaassa ja länsirannikolla, mutta vasta 20. päivä helmikuuta alkaen sää lauhtui, ensin maan etelä- ja länsiosassa ja loppukuusta pohjoisinta Lappia myöten. Helmikuun viimeisenä päivänä lounaissaaristossa mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä seuraavilla pitkäaikaisilla havaintoasemilla: Hanko Tvärminne, Hanko Russarö ja Lemland Nyhamn.

Kuukauden alin lämpötila, -39,7 astetta, mitattiin 20. päivä helmikuuta Utsjoen Kevojärvellä. Kuukauden ylin lämpötila, +9,8 astetta, mitattiin kuukauden 25. päivä Maarianhaminan lentoasemalla ja Jomalan Jomalabyssä.

Maan keskiosassa paljon lunta

Itä-Suomesta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella satoi helmikuun aikana tavanomaista enemmän, paikoin harvinaisen paljon. Lounaassa sademäärät olivat puolestaan yleisesti tavanomaista vähäisempiä. Pohjois-Suomessa sademäärä oli tavanomainen.

Helmikuun suurin sademäärä, 72,8 millimetriä, mitattiin Vesannon kirkonkylällä. Vähiten satoi Paraisten Utössä, 6,4 millimetriä.

Lunta oli kuukauden päättyessä etelä- ja lounaisrannikolla 5–20 senttimetriä, maan keski- ja pohjoisosassa yleisesti 40–80 senttimetriä. Maan keskiosassa oli lunta tavanomaista enemmän, etelässä puolestaan tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän. Pohjois-Lapissa lunta oli jopa harvinaisen vähän.

Talvi oli noin asteen tavanomaista leudompi

Talvi eli joulu-helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista leudompi. Joulukuu oli talvikuukausista leudoin. Monilla Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilla kuukauden keskilämpötila oli harvinaisen korkea, eli näin leuto joulukuu toistuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Maan etelä- ja keskiosassa talven keskilämpötila oli -2 ja -8 asteen välillä, lounaissaaristossa hieman lauhempi. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli -7 ja -12 asteen välillä.  

Joulu-helmikuun aikana maan etelä- ja keskiosassa satoi tavanomaista enemmän, jopa harvinaisen paljon. Sen sijaan maan pohjoisosassa sademäärät olivat lähellä tavanomaisia, ja Pohjois-Lapissa satoi koko jakson aikana tavanomaista vähemmän. Lumisademäärä oli keskiarvojen yläpuolella maan keskivaiheilla, mutta keskiarvojen alapuolella lounaassa sekä paikoin Lapissa.

Ilmatieteen laitos

Vastaa