Rukalla lasketellaan jo – Ensimmäiset rinteet avattiin kesän yli säilötyllä lumella

Laskettelukausi alkoi Rukalla tänään 7.10. klo 9:30. Rukan laskettelukauden aloitus ei vaadi pakkaskeliä tai lumetuksen käynnistämistä, sillä rinteet on avattu lumella, joka tehdään valmiiksi talven parhailla pakkassäillä, kerätään keväällä valtaviksi kummuiksi ja säilötään eristeiden alla kesän yli.  

– Meitä ei talvi pääse yllättämään, sillä joka vuosi teemme lunta varastoon yli 100 000 kuutiometriä. Tämä on energiatehokas tapa saada kausi avattua näin aikaisin ja tarjota Rukalla yli 200 laskupäivää vuodessa. Pakkasten tullen käynnistetään lumitykit ja sitten loputkin rinteet saavat ylleen lumipeitteen, kertoo Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen.  

Rukan automaattinen lumetusjärjestelmä varmistaa, että lumi syntyy energiatehokkaasti optimiolosuhteissa. Järjestelmä reagoi muutoksiin nopeasti, ja lumitykit tekevät lunta ainoastaan silloin, kun lämpötila ja muut sääolosuhteet ovat suotuisat. Näin säästetään huomattavasti vettä ja sähköä. 

Avajaisviikonloppuna auki kolme rinnettä 

Rukan rinnekoneet ovat levittäneet valtavia lumimassoja rinteille koko alkuviikon ajan, jotta rinteet saatiin laskukauden avausta varten parhaaseen laskettelukuntoon. 

Talvikauden ensimmäinen laskettelupäivä saatiin käyntiin peräti kolmen rinteen voimin, kun Saarua 12, Saarua 13 ja Ruka Parkin rinne 15 avattiin innokkaille talven ystäville. Hisseistä auki ovat Saarua III ja Saarua Express -tuolihissit sekä Village-2-Valley-gondoli, joka kuljettaa myös jalankulkijoita. 

Kauden avausviikonloppuna Rukalla vietetään Arctic Weekend -tapahtumaa, joka kerää laskulajien ystävät yhteen vastaanottamaan tulevan talvikauden. Ohjelmassa on muun muassa kisailua rinteessä ja Ruka Parkissa, laskuelokuvien ensi-iltoja sekä paneelikeskusteluja. Saaruan rinteiden alla sijaitsevassa Haglöfs Villagessa on tarjolla Suomen suurin laskuvälineiden test center, jossa pääsee kokeilemaan uusimpia suksi- ja lumilautamalleja. 

Kuva: Veera Vihervaara

Talven 2022–2023 rinneuudistukset ja tapahtumat  

Saapuva talvi on täynnä tekemistä Rukalla, ja uutuuksiakin on luvassa. Talvikauden 2022-2023 suurin uudistus on Vuosselin rinnealueen uusi perheille suunnattu Mini Ruka ja Ruka Park Junior -kokonaisuus, jonka avaustavoite on joulukuun alussa. uudistuneiden rinteiden lisäksi alueelle on rakennettu kaksi uutta hissiä, ankkurihissi sekä sompahissi. 

Talven isoimmat tapahtumat Rukalla ovat Up North -festivaali sekä Hotdogs & Handrails -kisa 11.–12.11.2022, Ruka Nordic 24.–27.11.2022, Freestyle Ski Maailmancupin avauskisat 3.–4.12.2022, valofestivaali Polar Night Light Festival 13.–29.1.2023, Ruka Spring Break 21.–23.4.2023 sekä Wappulounas 28.–30.4.2023. 

Rukakeskus

Vastaa