Perinnettä, värejä ja rokkihenkeä Pohjois-Karjalan villasukkakilpailussa

Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn suuren villasukkakilpailun voittajat ovat Silja Lavikainen Polvijärveltä, Kaisa Hakkarainen Joensuusta ja Silja Palviainen Lieksasta.

Maakuntarakkaus tuli hienosti esille Pohjois-Karjalan juhlavuoden villasukkakilpailun töissä. Kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 52 villasukkaparia kolmeen eri sarjaan. Yleisöäänestyksessä annettiin yli tuhat ääntä.

Ilo-sarjassa voittaja ratkaistiin yleisöäänestyksellä ja voittajaksi nousi Silja Lavikainen 373 äänellä. Siljan kilpailutyön nimi on ”Juurella”, joka todellakin huokuu paikallista käsityöperinnettä ja luontosuhdetta. Lavikaisen mukaan pohjoiskarjalainen ilo saa käyttövoimansa nimenomaan luonnosta.

– Olen neulonut ala-asteesta lähtien, mutta neulominen lähti lapasesta noin kaksi vuotta sitten ylioppilaskokeisiin lukemisen aikana, 20-vuotias polvijärveläinen kertoo.

Juurella.

Karjalasta kajahtaa -sarjan voittajaksi neuloi joensuulainen Kaisa Hakkarainen ”Karjalaisten laulullaan”. Tuomariston mukaan Hakkarainen on tehnyt erityisen tyylikkäät ja modernit karjalaiset sukat, joissa on vieläpä rokkihenkeä.

– Lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Joensuussa. Opiskelin ja tein töitä muualla Suomessa, mutta palasin 15 vuoden reissailun jälkeen takaisin. Reissuillakaan ei murre hävinnyt, vaan ilahdutin sillä niin pohjanmaalaisia kuin eteläsuomalaisiakin. Murteeni kuulosti kuulemma hauskalle, se oli kuin laulamista: mie ja sie, myö ja työ, 47-vuotias Hakkarainen kertoo.

Karjalaisten laulu

Karjalan kunnaat -sarjan ykkössija menee Lieksaan Silja Palviaiselle, jonka ”Muistojen maisemassa” kuvataan pihapiiri, lehmä, ranta, järvi ja tietenkin pohjoiskarjalainen kumpuileva metsämaasto. Työssä on paljon yksityiskohtia, joiden toteuttaminen on kysynyt taitoa. Ja sitähän Palviaiselta löytyy:

– Minulla on käsityöalan koulutus, mutta pääaineena oli kudonta. Neulomisen alkeet opin jo nelivuotiaana. Neulominen on ollut rakas harrastus, mutta eläkkeelle jäätyäni siitä tuli melkein työ. Lieksassa perustettiin kaikille avoin hyväntekeväisyysneulekerho, Iljan neulojat, jossa tehdyt tuotteet lahjoitetaan monille tarvitseville, Palviainen kertoo.

Muistojen maisema

Kilpailun ideoinut Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupponen toteaa, että kilpailutöistä välittyi hienosti sekä pohjoiskarjalaisuus että villasukkien saamisen ja antamisen tärkeys.

– Todella taidokkaita sukkia ja mahtavia tarinoita ihmisten elämästä ja tunteista! Vanhin osallistuja oli 85-vuotias ja hän kertoi, kuinka tärkeää neulominen on ollut hänelle korona-aikana, Nupponen kertoo.

Maakuntaliitto julkaisee voittaneiden ja mahdollisesti muutaman muun kilpailuun lähetetyn sukkamallin ohjeet syksyllä 2021. Taito Pohjois-Karjala ry järjestää parhaimmista sukista ja niiden tarinoista näyttelyn. Näyttely on avoinna mm. Joen Yö -tapahtumassa 20.8. ja Maakuntapäivänä 28.8.2021.

Tuomaristoon kuuluivat käsityötieteen opiskelija Aino Ilva, maakuntajohtaja Markus Hirvonen, Pohjois-Karjalan Martat ry:n toiminnanjohtaja Heli Hjälm, hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupponen, Joensuun kaupungin kulttuurisihteeri Sari Suvanto, Taito Pohjois-Karjala ry:n toiminnanjohtaja Tuija Tekin ja  Itä-Suomen yliopiston lehtori Leena Vartiainen.

Tulokset:

Ilo (yleisöäänestys):

  1. Silja Lavikainen, Juurella, 373 ääntä
  2. Liisa Ehrukainen, Lähtiköhän lapasesta, 331 ääntä
  3. Ulla Soininen, Iltarusko, 309 ääntä

Karjalasta kajahtaa:

  1. Kaisa Hakkarainen, Karjalaisten laulu
  2. Eija Sinkkonen, Priimus-sukat
  3. Maija Kukkonen, Susi

Karjalan kunnaat:

  1. Silja Palviainen, Muistojen maisema
  2. Helena Järveläinen, Karjalan ruusu
  3. Seija Niiranen, Metsien maakunta

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Vastaa