Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

Asuntokauppa käy kriiseistä huolimatta. Tilavammat perheasunnot ovat edelleen erityisen kysyttyjä, ja yhä useampi haluaa myös kakkosasunnon.  

Maaliskuun alussa ennustettiin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan heijastuisi myös suomalaisiin asuntomarkkinoihin lyhyellä ja pidemmälläkin aikavälillä.   

Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula kertoo, että kriisit eivät näy suomalaisten ostohalukkuudessa niin paljon kuin pelättiin. Ostohaluja suomalaisilla on edelleen, mutta halutuimmat kohteet ovat hieman vaihtuneet.  

Pienempien asuntojen kysyntä on jonkin verran vähentynyt, kun taas isompien asuntojen kysyntä on edelleen todella korkeaa. Erityisesti kysyntää on hyväkuntoisista asunnoista ja remontoidut tilavammat asunnot tekevät kauppansa nopeasti. Etenkin, jos niissä on oma piha. 

– Pienten asuntojen hinnannousu on toistaiseksi pysähtynyt, mutta hinnat eivät ole kuitenkaan lähteneet laskuun, Tuijula sanoo. 

Kauppa käy odotuksia paremmin 

Ostotoimeksiantojen määrä on jatkunut tasaisena, mutta niissäkin kohteet painottuvat nyt isompiin perheasuntoihin.  

– Edelleen on siis hyvä aika laittaa asunto myyntiin, jos on aikeissa vaihtaa kotia, Tuijula sanoo. 

Viime vuosina asunnoista oli monesti enemmän kysyntää kuin tarjontaa, mutta nyt myyntikohteiden tarjonta alkaa olla normalisoitumassa, Tuijula sanoo.  

Solid Housella on yhdeksän kiinteistönvälitystoimistoa pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Asuntomarkkinoissa on vaihtelua paikkakunnittain.  

– Joillakin paikkakunnilla tarjontaa myytävistä asunnoista on enemmän kuin edellisinä vuosina, mikä on tuonut myyntiaikoihin hieman pidentymistä, Tuijula sanoo. 

Vuonna 2021 Solid Housen liikevaihto oli yli 6,3 miljoonaa ja kasvua oli edelliseen vuoteen verrattuna 34%.   

–  Kiitollisuudella voin todeta, että meillä kauppa on käynyt kevään aikana markkinoita paremmin. Kauppamäärät eivät ole vähentyneet ja tarjontaa on ostajille selkeästi enemmän, Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Tuijula sanoo.  

Kakkosasunto kiinnostaa! 

Viime vuosina alkanut kehitys tilavampien asuntojen ja kakkosasuntojen kysynnän kasvussa jatkuu edelleen. Lisäneliöt ja oma piha ovat haluttuja ja niissä kysyntä ylittää edelleen joillain alueilla tarjonnan. 

– Halu monipaikkaiseen asuntosijoittamiseen ja asumiseen on vahvistunut. Kiinnostus kakkosasunnon omistamista kohtaan kasvukeskusten ulkopuolelta sai vauhtia kevään maailmantilanteesta, Tuijula sanoo.  

Solid Housellakin on meneillään laajentuminen kansainvälisille markkinoille, sillä kakkosasunnot kiinnostavat myös muualta kuin Suomesta. 

Vaikka lainojen korot ovat olleet lievässä kasvussa, ne ovat yhä melko alhaiset. Lainalupaus kannattaa yhä hankkia pankista ennen kuin lähtee etsimään sopivaa kohdetta, jotta voi toimia nopeasti asunnon löydyttyä.  

– Suomalainen yhteiskunta on vahva ja yleinen taloustilanne on edelleen hyvä. Asunto on yhä turvallinen sijoituskohde etenkin kasvukeskuksissa. Myös kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevat hyväkuntoiset omakotitalot ovat varma valinta, Tuijula sanoo.  

Solid House Oy LKV

Vastaa