Käsityö jatkaa yhtenä suosikkiharrastuksena – Taitojärjestö avasi Suomen kattavimman käsityökurssien verkkokaupan

Suomen laajin käsityöpalvelujen tuottaja Taitojärjestö on avannut Suomen suurimman valtakunnallisen käsityökurssien verkkopalvelun, josta löytyy tällä hetkellä yli 500 käsityökurssia kahdeksan alueellisen taitoyhdistyksen tarjonnasta. Mukana ovat alkuvaiheessa Etelä-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Itä-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan sekä Varsinais-Suomen alueen taitoyhdistysten käsityökurssit. Palvelu voi laajeta jatkossa kattamaan kaikkien kuudentoista alueyhdistyksen kurssit.

 Yhteinen kurssiverkkokauppa antaa hyvän kuvan siitä, miten monipuolista sisältöä taitoyhdistykset Suomessa tuottavat. Tämä lisää myös yhteistä ja laajaa näkyvyyttä käsityön kentällä, iloitsee Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

Käsityöinnostus on koukuttanut monet pitkän kotoilukauden aikana. Käsityöharrastuksesta on haettu vastapainoa työlle ja moni uusi harrastaja on löytänyt käsityöstä ajankulua ja mielihyvää. Pehmeistä langoista, ihanista väreistä ja rauhoittavasta käsityötunnelmasta on tullut arkipäivää. Tutkimukset ja yleisökyselyt osoittavat, että käsityö lisää hyvinvointia, auttaa stressinhallinnassa sekä tuottaa onnistumisen kokemuksia. Nyt syksyn kurssikauden alkaessa moni kaipaa myös yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia kursseilla, yhdessä tekemisen tunnelma ja yhdessä oppiminen on keskeinen osa kurssitoimintaa.

Korona on kirittänyt myös käsityön verkkokurssien tarjontaa. Vaikka edelleen paikalliset, hyvissä tiloissa, ammattilaisen ohjaamana toteutetut käsityökurssit ovat yksi taitoyhdistysten tärkein käsityöneuvonnan ja -palvelun muoto, verkkokursseja on kehitetty rinnalle. Verkkokurssit mahdollistavat osallistumisen, vaikka taitokeskusta ei olisi oman kodin lähellä, tai toisaalta niiden kautta voidaan tavoittaa laajempi yleisö esimerkiksi jonkun täsmällisen, erikoistuneen taidon opettamiseen. Oulun taitokeskuksen järjestämät luotolaisen villapaidan kurssit ovat tästä hyvä esimerkki. Erikoisosaaminen luotolaisen neulomiseen on paikallisesti Oulussa, mutta tuote kiinnostaa neulojia ympäri Suomen.

– Valtakunnallinen verkkokauppa tarjoaa tekemisen iloa verkkokursseina paikasta riippumatta eli jokainen missä vaan ja milloin vaan voi osallistua etäopetukseen, toteaa Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.

Valtakunnallinen kurssipalvelu avaa ovet etsiä helposti kurssitarjontaa myös vaikkapa kesämökkipaikkakunnalta tai tekniikan mukaan. Innokas käsityöharrastaja on usein valmis, vaikka matkustamaan halutun kurssin perässä.

Toisaalta paikallinen palvelu ja sen vahvuus ei ole katoamassa mihinkään. – Tavoitamme myös paikalliset asiakkaamme kurssiverkkokaupan avulla erinomaisesti. Olemme aloittaneet Keski-Pohjanmaalla ruotsinkielisten koulujen loma-aikoihin sovitettujen työpajojen tarjonnan lapsille. On ilo huomata, miten hienosti ne on löydetty, toteaa Taito Keski-Pohjanmaan toiminnan johtaja Tuula Puoskari.

Syksyn käsityötekniikkasuosikkeja kursseilla ovat jo monta vuotta suosittuna pysynyt makramee, islantilaiset villapaidat, korinpunonta sekä ryijyt. Uusina kurssimalleina Taitojärjestö lanseeraa syksyyn tuftatun Karoliina Erkinjuntin suunnitteleman Kotimetsä-tyynyn sekä Outi Santaniemen suunnitteleman kangaspuissa kudottavan Siimes-maton.

Taitoliitto

Kotimetsä-tyyny ja Siimes-matto. (Kuva: Hilja Mustonen)

Vastaa