Juhannuksen yleisimpiä tapaturmia kaatumiset ja liukastumiset – alkoholi lisää tapaturmariskiä

Moni ajattelee mökillä sattuvien tapaturmien liittyvän erityisesti varomattomaan tulen käsittelyyn ja vesilläoloon. Mökkeilijöiden yleisimpiä tapaturmia ovat kuitenkin erilaiset liukastumiset, kaatumiset sekä ulkotöissä tulleet vammat. Alkoholin käyttö lisää kesälomalaisen tapaturmariskiä.

 – Juhannus ja muut pidemmät pyhät näkyvät tyypillisesti vakuutusyhtiön korvauspalveluissa pienenä piikkinä. Juhannuksen aikana sattuu paljon kaatumisia, liukastumisia ja myös tapaturmia vesillä, kertoo korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen, joka vastaa LähiTapiolassa vapaaehtoisten vakuutusten henkilövahingoista.

Liukastumisia sattuu esimerkiksi mökin terassilla ja sateen tai sammalen liukastamilla pihapoluilla. Myös metsäkävelyllä tai pihatöissä tasapaino voi pettää. Usein kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia tai kipeitä venähdyksiä tai revähdyksiä.

Tapaturmia voi ehkäistä varovaisuudella luonnossa sekä oikeanlaisella varustautumisella. Esimerkiksi kenkävalinnan kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Mökeillä suosituista, helposti jalkaan sujautettavista muovikengistä aiheutuu joka vuosi liukastumisia, joista osan vuoksi täytyy hakeutua hoitoon. Pienikin vesimäärä muovikengän alla voi tehdä tepposet eli jalka lähtee helposti alta. Kevyt muovikenkä voi myös tippua jalasta helposti erilaisissa aktiviteeteissa.

Kesäaikaan tehdään paljon myös ulkotöitä, joissa silloin tällöin sattuu putoamisia tikapuilta tai työtasoilta. Kudjoi-Salmisen mukaan myös työvälineiden käyttöön ja kuntoon liittyy riskejä. Ennen käyttöä etenkin vanhoista työkoneista kannattaa varmistaa, että laite toimii, kuten pitää, eivätkä esimerkiksi terät pääse lipsahtamaan tylsyyden takia. Suojavarusteet auttavat välttämään vammoja myös mökillä.

– Kesäkaudella on paikallaan muistuttaa vesiturvallisuudesta. Uimaan ja veneilemään kannattaa mennä mieluummin porukassa, lasten kanssa noudattaa erityistä varovaisuutta veden läheisyydessä ja muistaa pelastusliivit. Arkisemmat ja yleiset veneilyyn liittyvät tapaturmat tapahtuvat usein veneeseen noustessa ja veneestä poistuessa, jolloin voi tahtomattaan joutua kokeilemaan spagaattia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Luonnossa liikkuminen näkyy suomalaisille sattuvissa kesävahingoissa  

LähiTapiolan korvauspalveluissa näkyy suomalaisten ahkera luontoharrastus erityisesti kesäaikaan. Punkit, käärmeet ja ampiaiset aiheuttavat pahimmillaan vakavia allergisia reaktioita tai myrkytyksiä. Kudjoi-Salmisen mukaan vastaan tulee myös erikoisia tilanteita, joissa vähän isommat hyönteiset, kuten sudenkorennot, lentävät kasvoihin tai jopa suoraan silmään.

– Suomen luonto ja eläimistö aiheuttavat ihmiselle harvemmin vaaratilanteita. Silti välillä tulee yllätyksiä. Vastaan on tullut myös vahinkotilanteita, joissa esimerkiksi mökkipolulla on tullut vastaan aggressiivinen metso, joka on pistänyt retkeilijät juoksemaan karkuun. Tässä yhteydessä on tapahtunut kompastumisia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Kudjoi-Salmisen mukaan jokakesäisiä ovat myös juomatölkkeihin ja laseihin päätyneet ampiaiset, jotka pistävät suuhun varomatonta mökkeilijää.

Harrastukset ja remonttihommat eivät sovi alkoholin kanssa yhteen

Monet tapaturmat sattuvat alkoholin käytön yhteydessä tai sen vaikutuksen alaisena.

– Alkoholin käyttö lisää yleisesti tapaturmariskiä merkittävästi. Juhlajuomaa on mukava nauttia hyvässä seurassa ja kesästä nauttien, mutta kannattaa muistaa pysytellä kohtuudessa ja jättää rakennusprojektit ja urheilusuoritukset toiseen hetkeen, Kudjoi-Salminen sanoo.

Kaikkiaan ennakoimalla pärjää hänen mukaansa mökillä pitkälle. Riittävä vedenjuonti, aurinkorasvan käyttö ja yleinen varautuminen isompiin vahinkoihin, kuten tulipaloihin, auttavat jo pitkälle.

Tarkista lääkekaappi – Näin voit auttaa tapaturmissa

  • Lääkekaapin sisältöä kannattaa peilata mahdollisiin riskeihin: Mitä kaikkea mökillä voi sattua? Mitä harrastetaan? Kuinka pitkä matka on päivystykseen?
  • Tapaturmien varalta lääkekaappiin on hyvä varata esimerkiksi sidetarpeita, haavanpuhdistusainetta, kylmäpakkaus ja särkylääkettä. Antihistamiini ja hydrokortisonivoide auttavat erinäisiin allergisiin reaktioihin, hyönteisten puremiin ja auringonpolttamiin. Muista myös punkkipinsetit.
  • Palovammoissa tärkeää on vaurioalueen viilentäminen. Siinä toimii viileä vesi.
  • Hätätilannetta varten tarkista mökin tarkka sijainti jo etukäteen. Puhelimeen on hyvä ladata ennalta Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellus.
  • Tapaturman ja sairauden hoitokuluja korvataan tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksista. Matkavakuutus on voimassa myös kotimaan matkoilla, mutta ei omalla mökillä. Se korvaa kuitenkin vahinkoja esimerkiksi tuttavan tai vuokramökillä.

LähiTapiola

Vastaa