Heurekan Tiedesirkus kiertueelle Ukrainaan

Tiedekeskus Heureka ja Ukrainan nuorten tiedeakatemia toteuttavat yhteistyössä Heurekan Tiedesirkuksen vuoden kestävän kiertueen Ukrainassa syksystä 2022 alkaen. Kiertue tarjoaa oivaltamisen iloa ja oppimiselämyksiä Ukrainan sisäisille pakolaisille, erityisesti lapsille ja nuorille. Hanke Ukrainan henkiseksi jälleenrakennukseksi toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Ukrainaan kiertueelle lähtevä Heurekan Tiedesirkus koostuu näyttelystä ja tiedeshow’sta. Kuorma-autossa kulkeva Tiedesirkus tuo lähelle yleisöä valikoiman Heurekan suosituimpia näyttelykohteita ja erityisesti sitä varten suunnitellun Atomi töissä -tiedeteatteriesityksen, jossa kaikki vauhdikkaat ja yllättävät kokeet selitetään atomitasolla. Tieteen perusilmiöitä havainnollistavilla näyttelykohteilla vierailijat voivat itse kokeilemalla tutustua muun muassa kitkaan, kehon lämpöön, mustaan aukkoon ja fakiirin petiin.

  • Ukrainan nuorten tiedeakatemia oli Heurekassa helmikuun alussa keskustelemassa yhteistyöstä. Suunnitelmamme musertuivat aluksi Venäjän hyökkäykseen, mutta saivat sitten uuden muodon, kun keksimme, että Tiedesirkuksemme vastaa erinomaisesti ukrainalaislasten tarpeisiin. Olemme iloisia ja kiitollisia, että opetus- ja kulttuuriministeriö oli valmis tukemaan hanketta, sanoo Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski.

Ukrainan nuorten tiedeakatemia järjestää tiedekasvatusta ja -viestintää, mm. tapahtumia ja kilpailuja opiskelijoille sekä koulutusta ja oppimateriaaleja opettajille. He ovat myös avaamassa ensimmäistä tiedekeskusta Kiovaan ja suunnitelmissa on avata niitä lisää. Tiedeakatemialla on myös oma lastenkirjallisuuden kustantamo.

  • Koulutus ja tiede ovat Ukrainan kiistattomia prioriteetteja. On todella arvokasta, että meillä on kumppaneita, jotka jakavat käsityksemme ja tukevat niitä. Heurekan kanssa yhteistyössä saamme interaktiivisen Tiedesirkuksen ukrainalaisten lasten luokse eri puolille maatamme. Olen syvästi vakuuttunut siitä, että tällainen yhteinen aloite edistää tuhansien ukrainalaisten tyttöjen ja poikien tutustumista tiedemaailmaan. Meille on erityisen tärkeää tukea lapsia, jotka sodan vuoksi joutuivat jättämään kotinsa ja etsimään turvaa Ukrainan länsi- ja keskialueilta. Tavoitteenamme on luoda lapsille ja nuorille edellytyksiä päästä koulutukseen ja tieteen äärelle sotatilasta huolimatta, toteaa Ukrainan nuorten tiedeakatemian johtaja, akateemikko Stanislav Dovgyi.

Tiedesirkus tuotettiin alun perin Suomen Kulttuurirahaston tuella kiertämään Suomen kouluissa. Se vieraili lukuvuosien 2009–2011 aikana kouluissa kaikissa Suomen maakunnissa ja tuona aikana esityksen näki yli 50 000 henkilöä. Sen jälkeen Tiedesirkus on ollut mm. kiertueella kauppakeskuksissa ja mukana erilaisissa tapahtumissa.

Ukrainan nuorten tiedeakatemia organisoi uudistetun ja kunnostetun Tiedesirkuksen kuljetuksen Ukrainaan lokakuussa. Sitä ennen tiedeakatemian ukrainalaisia oppaita on Heurekassa koulutuksessa, jossa opetellaan pystyttämään Tiedesirkus, vetämään tiedeshow sekä esittelemään näyttelykohteita. Koulutus toteutetaan viikkojen 38–39 aikana.

Tiedekeskus Heureka

Vastaa