Fiskarsin ruukkiin ankkapartio auttamaan vieraslajien torjunnassa

Fiskarsin aktiivinen kyläyhteisö on jo vuosien ajan tehnyt järjestelmällisesti talkootyötä haitallisten vieraslajien torjumiseksi. Tänä kesänä aiheen parissa toimii Kyläseuran Ruukin LUMO-hanke, jonka tiimoilta Ruukkiin tuodaan ankkoja avustamaan vieraslajien torjunnassa.

Ruukin LUMO-hankkeen tavoitteena on koordinoida ja järjestää talkoita, tehdä torjuntatyötä yhdessä Fiskars yhtiön ja muiden ruukin toimijoiden ja asukkaiden kanssa, sekä tiedottaa oikeaoppisesta vieraslajien hävittämisestä.

Tänä kesänä mukana työssä on neljän ankan ankkapartio, joka auttaa luonnonmukaisessa torjuntatyössä, syömällä espanjansiruetanoita. Ankat tulevat Fiskarsin museon alueelle ja ovat siellä koko kesän. Hanke työllistää myös paikallisia nuoria kesätöihin.

Torjunnan kohteena ovat espanjansiruetanoiden lisäksi myös vieraslajikasvit kuten lupiini ja jättipalsami. Haitallisten vieraslajien torjunta ja hävittäminen suojelee luonnon monimuotoisuutta sekä ruukin kulttuurimaisemaa. Lisäksi hankkeen opintopiirissä opastetaan niittykasvien käyttöön kotipihoissa.

Hankkeessa luodaan toimivia yhteistyömalleja vieraslajien torjumiseksi Ruukissa myös jatkossa. Raaseporin kunta on tuonut etanaroskiksen, Billnäsin Ruukin Kiinteistöt tarjosivat tilan etanapakastimelle, Fiskars-yhtiö on lahjoittanut puutarhatyökaluja ja tehostanut vieraslajien torjuntaa omilla puisto- ja metsäalueillaan. Hanke on saanut rahoitusta Sophie von Julinin säätiöltä.

Vastaa