Eurooppa luopuu 3G:stä – näissä maissa vanha puhelin voi pudottaa lomailijan verkosta

3G-verkkoja suljetaan maailmalla kiihtyvään tahtiin. Vanhalla puhelimella reissuun lähtevä matkailija voi törmätä yllättäviin ongelmiin. 

3G-verkkojen sulkeminen on vauhdittunut Euroopassa. Jo yli 20 operaattoria yli kymmenessä maassa on sulkenut tai sulkee 3G-verkon tänä vuonna. Joukossa ovat lähinaapureistamme Norja, Tanska ja Liettua ja suosituista matkakohteista mm. Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Italia, Portugali, Kroatia ja Kreikka.

Tahti ei ole yhtään rauhallisempi Euroopan ulkopuolella. Amerikassa operaattorit luopuvat 3G:stä Kanadassa, USA:ssa ja Meksikossa. 3G:n sulkemisen vaihtoehto on vielä vanhemmasta gsm-verkosta luopuminen. Monessa maassa jompikumpi perustekniikka on vielä joitakin vuosia käytössä.

”Suomessa Telia on ilmoittanut sulkevansa 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä. 3G-puhelimet siis toimivat täällä vielä lähes pari vuotta, mutta jo nyt matkailija voi törmätä ulkomailla yllättävään tilanteeseen: vanha 3G-puhelin ei enää toimikaan niin kuin ennen, koska 3G-verkkoa ei enää ole”, muistuttaa kuluttajien mobiililiiketoiminnasta Telialla vastaava Petri Lindqvist.

Data ei liiku, puhe ei kulje – puhelimen ja liittymän päivittäminen edessä

3G on 20 vuotta sitten käyttöön otettua tekniikkaa. Mobiilinetin käyttö on jo siirtynyt 4G-puhelimiin ja modeemeihin, ja kovaa kyytiä laajenevasta 5G:stä tulee seuraava datan käyttäjien superverkko.

3G on ollut käytössä gsm:n rinnalla toisena perusverkkona mobiilipuheen vuoksi. Myös perinteinen mobiilipuhe jää vähitellen historiaan, kun nettipuhelut eli 4G-puhe, teknisesti lyhennettynä VoLTE, korvaa mobiilipuheen. Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puhe ohitti jo 3G-verkon puheminuutit Telian verkossa viime vuonna. Uusi puhetekniikka tarjoaa käyttäjälle paremman äänenlaadun, ja puhelut myös yhdistyvät nopeammin.

Vanhentuneen puhelimen lisäksi myös vanhan tyyppinen liittymä voi estää pääsyn roaming-kumppanin 4G-verkkoon ulkomailla. Näissä tapauksissa puheluiden soittaminen on mahdollista vain, jos liittymässä on Telia 4G -puhe -palvelu (VoLTE) ja käytössä on VoLTE-roamingia tukeva laite.

Kesän reissuja suunnitellessa onkin hyvä varmistaa, että yhteydet toimivat myös ulkomailla. Telia 4G-puhe on palvelu, joka ohjaa puhelut ja tekstiviestit 4G-verkkoon.

Vanhan puhelimen käyttäjän kannattaa päivittää puhelin uuteen. Uusinta tekniikkaa edustava 5G-puhelin on varmin vaihtoehto: sekä nopea netti että uutta tekniikkaa hyödyntävät puhelut toimivat varmasti kaikissa tilanteissa.  

Telia

Vastaa