Ennakointi ja torjunta vähentävät jyrsijöiden tuomia riskejä

Syksyisin kannattaa tarkastella pihojaan ja siellä mahdollisesti liikkuvia rottia ja hiiriä. Ilmojen viiletessä hiiret hakeutuvat rakennusten lämpöön ja rotat etsivät ravintoa pihoilta ja puutarhoista.

Maahan pudonneet omenat, luumut, marjat yms.  houkuttelevat jyrsijöitä pihalle. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi vetoaa asukkaisiin, jotta nämä keräisivät maahan pudonneet hedelmät pois pihoiltaan.

– Itseltä ylijääviä hedelmiä voi tarjota tutuille ja tuntemattomille, myös riistanhoitoyhdistyksiltäkin kannattaa kysellä haluavatko esimerkiksi omenoita metsän eläimille, terveystarkastaja Anni Antikainen ympäristötoimesta sanoo.

Syömäkelvottomat hedelmät voi kompostoida jyrsijöiltä suojatussa kompostissa, avokomposti ei ole tällainen.

– Ne voi myös laittaa biojäteastiaan, muistuttaa terveystarkastaja Maija Ripatti.

– Tosin astiaa ei saa täyttää niillä, vaan korkeintaan 60 kiloa on sopiva. Tai sitten ne voi toimittaa ilmaiseksi Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n Hyödyksi-asemille.

Lintujen syöttäminenkin voi houkutella jyrsijöitä pihaan. Syödessään linnut näet pudottavat siemeniä maahan lintulaudalta, ja pudonneet siemenet tulisi siivota säännöllisesti pois maasta,

Vastuu jyrsijöiden torjunnasta on kiinteistön omistajalla tai haltijalla. Ennakoinnilla ja torjuntatoimilla voi vähentää riskiä, etteivät jyrsijät pääse vaurioittamaan rakenteita tai saastuttamaan elintarvikkeita.

Lappeenrannan kaupunki

Vastaa